Sustenabilitatea formării profesionale la Baylor România

80 de viitoare cadre medicale au absolvit în 2020 programul prin care și-au îmbunătățit abilitățile de manevrare a instrumentelor și de abordare a venelor în cadrul proiectului derulat de Baylor cu sprijinul financiar al OMV Petrom.

Pentru a putea răspunde exigențelor profesiei, viitorilor asistenți medicali le sunt necesare cunoștințe teoretice și abilități practice.

Modulul practic al acestui curs le oferă participanților șansa de a-și face debutul în profesie cu încredere. Cursanții au prilejul să exerseze tehnica de puncție venoasă sub îndrumarea unui mentor, asistent medical cu experiență.

Echipamentele folosite în cadrul cursului – manechine și simulatoare de ultimă generație, au fost achiziționate în 2020, ca urmare a unui parteneriat cu compania OMV Petrom în cadrul proiectului „Meseria de asistent medical – o provocare zilnică”.

Noile metode de educaţie şi practică medicală bazate pe simulare permit câştigarea competenţelor şi atitudinilor medicale corecte. De aceea vom continua parteneriatul cu viitoarele generații de asistenți medicali generaliști. Din momentul în care am identificat nevoia de instruire și am construit cele două module, teoretic și practic, am luat în calcul componenta de sustenabilitate. OMV Petrom ne-a ajutat să dezvoltăm baza materială necesară, iar implicarea companiei partenere ne-a permis să ne concentrăm mai mult pe conținutul pe care reușim să îl transmitem cursanților.

Este important să spunem că am găsit soluții pentru a putea desfășura cursul și în pandemie, ceea ce a permis „antrenarea” viitoarelor cadre medicale la un context sanitar deosebit. Cursul complet de puncție venoasă facilitează câștigarea de competențe și încredere, iar acestea vor contribui la creșterea siguranței actului medical și a celei a pacientului,” a declarat Mihaela Bogdan, director de programe la Fundația Baylor Marea Neagră.

Dezvoltarea competenţelor, fără riscuri asupra pacienţilor se realizează prin expunerea cursanților la situații diferite de efectuare a puncțiilor, similare cu cele întâlnite în practică, și exersarea tehnicii în condiții de simulare foarte realiste.

Cursanții pot exersa  tehnicile de efectuare a puncţiei venoase, de recoltare de sânge arterial şi venos, montare de perfuzie la adult și sugar cu ajutorul umătoarelor echipamente:

 

Baylor România va fi și în 2021 un partener de formare profesională al elevilor școlilor sanitare din județ. Decizia echipei medicale este cu atât mai importantă cu cât pandemia a redus dramatic accesul celor care doresc să devină asistenți medicali generaliști la sesiunile de practică profesională.

Și în 2021, pentru desfășurarea în siguranță a cursurilor de puncție venoasă, le propunem tuturor celor interesați să participe:

 

  • online la modulul teoretic, prin intermediul unei platforme de videoconferință și să își evalueze cunoștințele prin intermediul unui test tot online;
  • în grupuri restrânse la modulul practic – în grupuri de câte doi elevi, pe baza unei programări prealabile.

Din ianuarie 2021, când vom afișa și calendarul, vă așteptăm din nou să învățați alături de mentori experimentați. Urmăriți pagina noastră de internet, https://www.fundatiabaylor.ro/, pentru a vă putea rezerva un loc la cursul complet de puncție venoasă!

 

Share

Articole similare