Statistici europene: 17% dintre persoanele infectate cu HIV nu au fost încă diagnosticate

2016_June_BIPAI-Romania_SNP_158Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a elaborat un studiu privind statusul infecţilor cu HIV în Uniunea Europeană.

Documentul, în care sunt incluse şi datele furnizate de România, arată că în 2015 au fost diagnosticate în UE 27.747 de noi cazuri de infecţie HIV, rata nefiind în regres semnificativ faţă de anii precedenţă.

De asemenea, se estimează că 810.000 de persoane infectate trăiau în Uniunea Europeană în anul anterior publicării studiului. Transmiterea sexuală este în continuare principala cale de transmitere a virusului. Riscul cel mai mare de infectare îl au bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, iar numărul infecţiilor în cadrul acestui grup continuă să crească. De altfel, 42% din totalul cazurilor nou-diagnosticate fac parte din această categorie, în timp ce 32% dintre cazurile de transmitere au fost înregistrare în cupluri heterosexuale.

Infecţiile în rândul celor care folosesc droguri injectabile continuă să scadă. Între 2006 şi 2015 numărul celor care au fost diagnosticaţi cu HIV în urma injectării substanţelor interzise a scăzut cu 44%.

Datele furnizate de 20 de state europene indică faptul că 17% dintre persoanele infectate cu HIV nu au fost încă diagnosticate. În același timp, se arată că, în 2015, 47% cei infectaţi cu HIV au fost diagnosticaţi târziu, ceea ce duce la costuri ridicate pentru sistemul de sănătate, dar şi la creşterea riscului de transmitere.

Informaţiile obţinute de la 25 de ţări membre ale UE arată că 17% dintre persoanele diagnosticate cu infecţie HIV nu primesc încă tratamentul antiretroviral, motivele invocate fiind barierele de policitici şi legislative, problemele sistemelor sanitare, dar şi factorii sociali sau culturali.

Transmiterea de la mamă la nou-născut a fost combătută cu succes, rata infecţiilor la naştere, la nivel european, fiind mai mică de 1% anual. De asemenea, cazurile de SIDA au scăzut de la 8..4.65 în 2006 la 3.7.54 în 2015.

Un aspect foarte important este profilaxia post-expunere pentru persoanele aflate la risc.  Tratamentul profilactic reduce riscul infectării pe cale sexuală şi contribuie la reducerea riscului de transmitere a viruslui. Folosirea terapiei antiretrovirale ca metodă profilactică a fost aprobată în UE însă, în acest moment,  numai două ţări europene oferă tratamentul ca metodă de prevenire.

Studiul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor pune mare accent pe testare, aceasta fiind una dintre priorităţile în acţiune pentru perioada următoare.

De asemenea, se urmăreşte întărirea prevenţiei pentru a reduce numărul infecţiilor cu HIV, mai ales prin îmbunătățirea programelor destinate bărbaților care fac sex cu bărbaţi. Se doreşte crearea de politici naţionale de testare inovative, reducerea oportunităților ratate de testare în serviciile medicale şi dezvoltarea de strategii mai eficiente şi mai precise pentru detectarea infecţiilor cu HIV.

Tratamentul face ca infecţia cu HIV să nu mai fie o afecţiune care pune viaţa în pericol, ci o boală cronică, se arată în documentul european. De aceea, se va acţiona pentru adoptarea unor politici de testare şi tratare în întreaga Uniune Europeană, se vor face eforturi pentru a reduce piedicile în accesarea tratamentului şi se vor identifica oportunităţi pentru a reduce costul terapiei antiretrovirale.

Întregul document poate fi consultat accesând http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Status-of-HIV-response-in-EU-EEA-2016-30-jan-2017.pdf

Share

Articole similare