Și zâmbetul se învață!

Proiectul “Învață-mă să zâmbesc!” își propune să dezvolte abilități de exprimare emoțională și relaționare socială unui grup de 10 copii infectați și afectați de HIV, prin participarea la o tabără terapeutică pe o perioadă de 5 zile. Tabăra terapeutică va îmbina exerciții specifice terapiei de grup cu activități recreative orientate terapeutic.

 „Acești copii au trecut de curând prin experiența unor traume emoționale. Unii dintre ei  și-au pierdut în ultimii doi ani mama ca urmare a infecției HIV/SIDA, iar alții se confruntă cu dificultățile majore de tratament și investigații medicale permanente impuse de un diagnostic deocamdată fără  leac” – a declarat Luiza Vlahopol, coordonatorul proiectului și șef departament psihosocial la fundația Baylor.

Activitățile din cadrul proiectului vor fi derulate de 4 psihologi cu experiență clinică, ce activează de cel puțin 5 ani în cadrul departamentului psihosocial al Fundației Baylor Marea Neagră.  Doi dintre psihologi au specializare în psihoterapie – aceștia vor coordona activitățile psihoterapeutice din programul de dimineață, iar ceilalți doi psihologi vor coordona activitățile de socializare și  cele reacreative din programul de după amiază. În plus, permanent copiii vor fi supravegheați medical de o  asistentă a fundației, care cunoaște regimul terapeutic al copiilor și poate interveni pentru orice situație problematică din punct de vedere al sănătății.

La finalul proiectului toți copiii vor fi trecut prin întreg programul terapeutic stabilit și vor fi capabili să identifice emoții, să le gestioneze, vor învăța să aplice regulile de bază de comunicare cu ceilalţi și vor învăța cel puţin o strategie de rezolvare a unei situaţii problematice şi vor cunoaşte paşii ce trebuie parcurşi pentru a lua o decizie și a depăși o problemă.

Proiectul este susținut financiar de Fundația United Way România și compania Metropolitan Life prin programul „Alături de tine”, care alocă finanțare pentru mai multe ONG-uri locale ce desfășoară proiecte sociale în zonele din țară unde există agenții Metropolitan Life.

” Am considerat că cea mai potrivită modalitate de a susține comunitățile locale este de a implica angajații și agenții noștri care locuiesc în respectivele zone să aleagă proiecte de CSR din mediul apropiat lor”, afirmă Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. „Astfel colegii noștri înțeleg printr-o legătură directă cu beneficiarii care sunt problemele cu care se confruntă aceștia și cum poate programul Alături de tine dezvoltat împreună cu United Way să îi ajute”.

Fundația United Way România sprijină programe și inițiative sociale care îmbunătățesc viețile copiilor, adulților și vârstnicilor în dificultate. United Way România lucrează ca un organizator comunitar, mobilizând o rețea extinsă de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv in cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie.

Lupta cu virusul HIV și efectele sale – în special asupra copiilor – este o problemă complexă și are nevoie de implicare din partea comunității. De aceea, suntem încântați că ne putem aduce contribuția printr-un proiect selectat pentru finanțare chiar de membri ai comunității din care acești copii provin, angajați ai agenției Metropolitan Life Constanța.

Ne bucurăm să putem sprijini o inițiativă care redă zâmbetul unora dintre cei mai vulnerabili copii – este o dovadă că, împreună, avem puterea să schimbăm vieți”, a declarat Cristina Damian, Directorul Executiv al Fundației United Way România.

În ultimii ani, Fundația Baylor Marea Neagră a desfășurat o serie de grupuri terapeutice atât pentru copii, cât și pentru adulți. Grupurile terapeutice au vizat acceptarea și adaptarea la diagnosticul de infecție cu HIV, aderență la terapia antiretrovirală specifică persoanelor infectate cu HIV, dezvoltarea personală în scopul identificării și dezvoltării de resurse prin care persoanele infectate să depășească trauma aflării diagnosticului. Aceste grupuri au cuprins activitați de art-terapie, joc de rol, dramatizare, povești metaforice.

Progresele participanților la grupuri sunt reale, ele concretizându-se mai ales prin aderența crescută la tratament și funcționarea socială adecvată a pacienților, aspecte care au contribuit la îmbunătățirea analizelor medicale. În acest context, suntem foarte recunoscători organizației United Way pentru șansa pe care o dau copiilor cu HIV din comunitatea noastră, permițându-le accesul la un astfel de program terapeutic creat special pentru ei. ” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al fundației Baylor.

Share

Articole similare