Responsabilitate pentru viitor. Despre vaccinare

dr-matusa-2Astăzi au loc noi discuții despre vaccinări, așa că mai transmit câteva idei. În vâltoarea discuțiilor despre vaccinări, aproape nimeni nu pune accentul și pe responsabilitățile pentru viitor. Mă refer la părinți și la asumarea viitorului copiilor lor. Unii se pot gândi la viitor, alții, mai săraci și mai needucați, nu. Primii, care își doresc școli înalte, prestigioase pentru odraslele lor sau anumite profesii, ar trebui să știe că majoritatea universităților de top din lume nu acceptă decât studenţii cu vaccinările făcute la zi. Spitalele/clinicile/centrele de cercetare, companiile de transporturi internaționale, turismul, armata, etc, trebuie să aibă salariați care să nu transmită sau să nu se infecteze cu anumite boli. În acest fel, acești părinți limitează foarte mult viitorul copiilor lor și, atunci când ei vor deveni responsabili, își vor putea acuza părinții de acest lucru.

Se poate întâmpla ca majoritatea copiilor bine îngrijiți, normal dezvoltați și nevaccinați să facă rujeolă și să treacă destul de ușor peste boală. În parc sau la circ, etc, în perioada când erau contagioși, au răspândit pojarul la alți copii din jur, mai săraci, nu prea bine nutriți. Unul dintre ei face boala și moare. Putem stabili o vinovăție ? Este ca și în cazul unui șofer care accidentează un pieton care moare, din cauză că a trecut printr-un loc nepermis. Persoanele care sunt împotriva vaccinării își pot exprima dreptul la opinie, constituțional, dar referirea lor este doar pentru persoane individuale. Ei nu au dreptul de a fi luați ca model, acesta putând fi unul eronat.

Pe de altă parte, statul este responsabil, constituțional, de sănătatea publică, generală, globală. Deci trebuie să elaboreze niște legi care să apere sănătatea tuturor : bogați, săraci, albi, negri, grupuri defavorizate. Și nimeni n-ar trebui să fie deasupra legii!

Dr. Rodica Mătuşa, medic specialist boli infecţioase, consultant medical al Fundaţiei Baylor Marea Neagră

 

Share

Articole similare