Povestea medicului Mark Kline, părintele reţelei BIPAI şi salvatorul copiilor cu HIV din Constanţa

920x920Houston Chronicle a publicat un material despre cel care şi-a lăsat amprenta nu numai în vieţile copiilor cu HIV din România, ci din întreaga lume. Mark Kline, pediatru la  Baylor College of Medicine și la Texas Children’s Hospital, este descris de publicaţia texană ca fiind un om cu voce blândă  care a condus o campanie revoluţionară împotriva uneia dintre epidemiile cele mai ameninţătoare cu care s-a luptat medicina modernă. A purtat această luptă pentru copii, iar moştenirea sa este reţeaua internaţională de clinici dedicate luptei cu HIV/SIDA din care face parte şi Centrul Clinic de Excelenţă al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

S-a luptat cu infamul virus încă din primii ani ai carierei sale medicale şi, în 1996, atunci când au apărut tratamentele antiretrovirale, Kline şi laboratorul Baylor au elaborat o formulă pentru copiii infectaţi. Părea că virusul fusese învins, iar Mark Kline s-a simţit triumfător, aşa cum a declarat pentru Houston Chronicle.

În acel an a venit în Constanţa pentru a vedea copiii bolnavi de SIDA şi a realizat că progresul atins în Statele Unite nu avea valoare atât timp cât nu era disponibil și  pentru micuţii bolnavi din ţările sărace ale lumii. A decis că este nevoie de schimbare şi a căutat, pe drum spre casă, idei pentru a reuşi ce şi-a propus, ignorându-i pe cei care îi spuneau că este imposibil. La început, spun jurnaliştii de la Houston Chronicle, dr. Mark Kline nu a putut să aducă în România decât suplimente nutritive, produse stomatologice şi tratamente pentru infecţiile comune. Însă, a ţintit mai sus şi şi-a numit efortul Baylor InternationBaylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative at Texas Children’s Hospital. Mark Kline a vrut să construiască o adevărată instituţie pentru a rezolva problemele, care ar putea începe prin a strânge fonduri pentru o clădire, să aducă tratamente avansate şi să instruiască medicii. Din nou, colegii săi i-au spus că este nebun. Însă, a reuşit să găsească donatori pentru a construi un centru şi a convins Abbott Laboratories să doneze medicamente pentru 500 de pacienţi, pentru întreaga lor viaţă.

„Mulţi au crezut atunci că este o pierdere de bani”, le-a spus Jeff Richardson, vicepreşedintele de la acea dată al Abbott Fund, celor de la Houston Chronicle. Mark Kline şi echipa Baylor i-au învăţat pe medicii din România să recunoască şi să trateze complicaţiile infecţiei cu HIV şi cum să administreze medicaţia. În doi ani de la deschiderea centrului, care a avut loc în 2001, rata mortalităţii copiilor din clinică a scăzut de la 15% la 1%. Kline le-a dovedit contrariul celor care nu au crezut în el, iar de aici a început cu adevărat povestea reţelei internaţionale BIPAI.

Materialul din Houston Chronicle poate fi citit accesând http://www.chron.com/local/history/medical-science/article/Houston-doctor-rallied-a-global-force-for-9176509.php?cmpid=twitter-mobile#photo-10810199

Fotografii: Smiley N. Pool, HC Staff

Share

Articole similare