Participăm şi în 2018 la Săptămâna Europeană a Testării

Ne alăturăm efortului comun al tuturor organizaţiilor partenere ale Iniţiativei HIV in Europe de promovare a testării voluntare pentru HIV şi hepatitele B şi C, de încurajare a cât mai multor oameni în sensul cunoaşterii statusului lor HIV și/sau hepatită virală şi pentru gestionarea cu succes a stării de sănătate după diagnostic.

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din întreaga Europă pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile testelor pentru HIV și hepatitele B şi C şi pentru a încuraja testarea persoanelor care ar putea fi expuse riscului de infectare pentru a-şi cunoaşte statusul şi pentru a-şi gestiona responsabil starea de sănătate.

Săptămâna Europeană a Testării a ajuns la cel de al şaselea an şi, din 2015, include şi testarea pentru virusurile hepatitice B şi C. Hepatitele B şi C sunt frecvente la persoanele din grupurile la risc şi la persoanele care trăiesc cu HIV, deoarece aceste virusuri se transmit pe aceleaşi căi ca şi virusul imunodeficienţei umane.

Tema ediţiei din acest an este “Testaţi-vă! Trataţi! Preveniţi!

Săptămâna Europeană a Testării îşi propune să sporească dialogul dintre cei care ar trebui să fie testați pentru HIV și hepatite virale cei care ar trebui să ofere serviciile de testare. Este important ca persoanele expuse riscului de HIV şi/sau hepatită să își cunoască statusul cât mai curând posibil. Astăzi, progresele înregistrate în tratarea HIV sau a hepatitelor, asigură persoanelor care trăiesc cu această infecţie o viaţă îndelungată, cu condiţia ca diagnosticarea să fie făcută timpuriu, iar hepatita C poate fi vindecată.

În prezent, sunt numeroase persoanele care trăiesc cu HIV în România nu știu că sunt HIV pozitive, iar persoanele care trăiesc cu hepatită nu îşi cunosc strarea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că virusul hepatitic este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, fiind responsabil pentru 1,34 milioane de decese pe an – mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoză sau malarie. În lume, împreună, virusurile hepatitei B și hepatitei C provoacă două din fiecare trei decese cauzate de cancerul la ficat. Hepatita virală nu este o boală localizată geografic, iar virusurile hepatitice nu ţintesc anumite grupuri de oameni. Hepatita virală este o epidemie cu adevărat globală, care afectează dramatic milioane de persoane. Din 325 milioane de persoane care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, aproape 290 de milioane (9 din 10 oameni!) nu ştiu că trăiesc cu hepatita B sau hepatita C. Altfel spus, 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita B şi 80% dintre cele care trăiesc cu hepatita C nu ştiu că suferă de această boală! În cazul acestor oameni există riscul real de a dezvolta o afecţiune hepatică gravă, aşa cum sunt ciroza sau cancerul, precum şi să răspândească involuntar infecţia. Hepatitele B şi C sunt epidemii tăcute care lovesc mai greu copiii, prin transmiterea verticală, de la mama infectată la copil, şi populaţiile marginalizate: consumatorii de droguri injectabile, minorităţile sexuale, migranţii, persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Virusurile hepatitice reprezintă un risc crescut şi pentru anumite categorii de profesionişti precum cadrele medicale, poliţiştii sau cadrele didactice.

Săptămâna Europeană a Testării este coordonată de Iniţiativa HIV in Europe, dar se bazează pe organizațiile partenere, inclusiv Fundaţia Baylor Marea Neagră, pentru a organiza activități locale şi asigurându-se că acestea sunt destinate persoanelor care prezintă un risc mai mare de HIV și hepatită.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv, a declarat: ““Activităţile desfăşurate de Fundaţia Baylor în cadrul Săptămânii Europene a Testării în anii precedenţi ne-au permis să ţintim diferite categorii profesionale şi de vârstă pentru a oferi informaţii despre infecţiile virale, despre prevenţie şi avantajele testării şi diagnosticării precoce.

Chiar dacă nu am putut ajunge la toţi cei vizaţi, am constatat că efectul activităţilor este unul de durată: pe parcursul anului se programează din ce în ce mai multe persoane din grupurile cărora le-am oferit informaţii. Acest lucru ne bucură deoarece înţelegem că suntem recomandaţi de beneficiarii serviciilor de consiliere şi testare şi de cei care au participat la activităţile de informare.

Anul acesta am ales să ne adresăm elevilor din două licee constănţene şi profesorilor acestora şi ne dorim să vedem rezultatele pe termen lung. Tinerii vor afla cum pot preveni în mod corect infectarea cu HIV şi virusurile hepatitice B şi C, se vor putea testa cu acordul părinţilor dacă consideră că s-au expus riscurilor de infectare, iar pe profesori îi invităm să se programeze pentru sesiuni individuale de consiliere şi testare voluntară şi gratuită.

Săptămâna Europeană a Testării ne oferă un nou ocazia să ne alăturăm celorlalte organizaţii care fac eforturi pentru a creşte gradul de conștientizare cu privire la beneficiile testării şi diagnosticării timpurii a acestor boli grave, HIV şi hepatitele B şi C. Folosim şi această ocazie pentru a intensifica activităţile de informare în comunitate atât despre riscuri şi prevenţie cât despre serviciile gratuite de consiliere şi testare voluntară pe care Fundaţia Baylor le oferă în comunitate în cadrul unui program permanent.

Anul trecut, peste 600 de organizaţii s-au alăturat Iniţiativei HIV in Europe şi, datorită acestui efort comun, un număr mult mai mare de persoane îşi cunosc statusul HIV și/sau hepatită şi au posibilitatea de a-şi gestiona corect starea de sănătate. Sperăm că activităţile programate în perioada 23-30 noiembrie să ajute un număr mult mai mare de persoane să înţeleagă că testarea este necesară, că ar trebui să identificăm riscurile şi dacă am fost expuşi acestora şi să ne testăm.” 

Mihaela Bogdan, director al programului de consiliere şi testare voluntară a declarat: „În cei 11 ani de când Programul de Consiliere şi Testare Voluntară şi Gratuită se desfăşoară fără întrerupere, Fundaţia Baylor a investit în componenta de testare gratuită şi îngrijire a pacienţilor cu boli infecţioase aproape 2 milioane USD. Suma reprezintă costurile activităţilor de testare gratuită, identificare a pacienţilor reactivi, diagnosticare a celor infectaţi cu HIV şi cu virusurile hepatitice B şi C, dar şi îngrijirea lor. Bugetul a crescut semnificativ de la an la an, pornind de la aproximativ 30.000 USD şi ajungând, în ultimii ani, la 300.000 USD.

De la iniţierea programului, Baylor a efectuat în Dobrogea peste 74.000 de testări pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Aproximativ 5.000 dintre rezultatele oferite la aceste testări au indicat prezenţa uneia dintre cele 3 infecţii. Pentru noi, asta înseamnă că aproximativ 5.000 de dobrogeni au ajuns la medic şi au beneficiat de tratament sau de supravegherea necesară şi tot atâtea persoane nu au transmis infecţiile din neştiinţă.

Calendarul din acest an al echipei ce consiliere şi testare voluntară include un maraton de informare … cu elevii de la două licee din Constanţa şi testarea voluntară a cadrelor didactice. Vă puteţi informa cu privire la calendarul de activităţi în comunitate în perioada 23-30 noiembrie urmărindu-ne pe https://www.facebook.com/BaylorRomania/ şi https://www.facebook.com/FundatiaBaylor/.

 

Share

Articole similare