Un proiect al Fundației Baylor Marea Neagră a demonstrat faptul că pacienții care trăiesc cu HIV, dacă sunt încurajați, pot lua decizii importante cu privire la propria sănătate, de exemplu devin mai încrezători în vaccinarea anti-COVID și se prezintă pentru vaccinare.
Programul de vaccinare împotriva COVID-19 a fost pus la dispoziție în România mai întâi grupurilor vulnerabile și al celor expuse riscului. Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA reprezintă un astfel de grup care a avut prioritate la vaccinare. În contextul dezinformării pe scară largă și al dezbaterii despre necesitatea vaccinării, echipa noastră a acționat proactiv pentru a evalua nivelurile și intențiile de vaccinare în rândul celor nevaccinați. 100 de persoane care trăiesc cu HIV, care s-au declarat indecise sau nepregătite să se vaccineze, au beneficiat de o sesiune de consiliere online sau faţă în faţă oferită de specialiști în psihologia sănătății din cadrul fundației.
„Considerăm că este important pentru beneficiarii noștri să poată discuta cu un membru al echipei aceste subiecte legate de sănătate, în special în situația în care sunt umbrite de dezinformare. Colaborarea cu medicii infecționiști a făcut posibilă clarificarea multor idei preconcepute și corectarea informațiilor eronate. Materialele video informative realizate împreună cu medicii au reprezentat o sursă credibilă de referință pentru beneficiari. Sesiunile de consiliere au fost organizate după un standard pre-stabilit, obiectiv și au fost desfășurate atât în clinică, cât și sub formă de teleconsiliere pentru a răspunde cât mai prompt nevoilor beneficiarilor”, a declarat Elena Melinte-Rizea, psiholog șef.
Ca parte a conținutului standard de consiliere, psihologii au întrebat pacienții despre intenția lor de a se vaccina pe o scară de la 1 la 10 la începutul ședinței și din nou la sfârșit.
După desfășurarea programului am putut observa că:
– Din cele 100 de persoane care au primit sprijin 43 au raportat că s-au vaccinat.
– Șaisprezece pacienți din eșantion au spus că s-au vaccinat ca urmare a propriei decizii, înainte de a fi contactați de către consilier.
– La nivelul întregului grup intenția de a se vaccina a crescut semnificativ, în medie cu 3,36 puncte.
Experiența echipei fundației Baylor Marea Neagră arată că o creștere a intenției de a fi vaccinat este posibilă în rândul pacienților nehotărâți, chiar și atunci când intervenția se limitează la o singură ședință.
Proiectul a ajutat aproximativ 32% dintre pacienți să se vaccineze efectiv. Aceștia au ales să acționeze și să facă demersurile necesare pentru a se vaccina anti-COVID.
„Această inițiativă ne-a ajutat să demonstrăm cât de important este ca în proiectele de sănătate să fie incluși specialiștii în psihologia sănătății. Aceștia pot utiliza tehnici de schimbare comportamentală care se potrivesc motivațiilor pacienților, pot răspunde într-un mod credibil și convingător temerilor și îngrijorărilor acestora și, nu în ultimul rând, pot asista beneficiarii în realizarea unor planuri concrete de acțiune. În sistemul nostru de sănătate un astfel de sprijin structurat și profesionist care să fie acordat pacienților care se află în fața unor decizii importante legate de sănătate este rareori acordat. Sperăm ca cercetarea noastră să încurajeze colaborarea cu echipa multidisciplinară și să demonstreze, o data în plus, faptul că oamenii fac alegeri informate atunci când sunt sprijiniți”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.
Behavioural Intervention for People Living with HIV/AIDS with Ambivalent Attitudes toward the COVID-19 Vaccine, articol publicat în Technium Social Sciences Journal, Vol. 36, 411-418, Octombrie, 2022