Fundatia Baylor Marea Neagra a avut onoarea sa primeasca, joi, 9 iunie 2011, vizita unei delegatii de medici din Uzbekistan, care au venit la Constanta pentru a afla de la specialistii nostri cat mai multe informatii despre cum isi desfasoara acestia activitatea in tratarea si consilierea persoanelor cu HIV, Hepatita B si Hepatita C.
In Uzbekistan si alte tari din Asia Centrala autoritatile se confrunta cu probleme mari din cauza raspandirii rapide a virusului HIV. Situatia in Uzbekistan este similara cu cea a Romaniei din anii ’90 cand sistemul de abia incepea sa fie pus la punct si in functiune.
Numarul cazurilor de HIV a crescut de la 230 in anul 2000, la mai mult de 10 015 in 2006. Cea mai mare parte a persoanelor afectate au sub 30 de ani, majoritatea fiind femei. Consumatorii de droguri injectabile reprezinta 75% din noile cazuri identificate, iar transmiterea sexuala era de 11.2% in 2002 ceea ce arata ca HIV se raspandeste si in randul populatiei generale.
In Uzbekistan, UNICEF sprijina centrele pentru tineri unde tinta principala este prevenirea HIV. Ministerul Sanatatii uzbec a decis deschiderea de centre HIV/SIDA in fiecare regiune unde se ofera testare si consiliere HIV, anonim si confidential.
Delegatia din Uzbekistan a fost compusa din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si coordonatori ai programelor de prevenire a transmiterii HIV de la mama la fat. Scopul vizitei este de a invata din experienta Romaniei in oferirea de ingrijire si tratament in domeniul pediatric, transmiterii virusului de la mama la fat si studierea unor aspecte legate de monitorizare.
Din delegatia uzbeca au facut parte:
Dr. Dilfuza Fayzullaeva, Dir. Adj. Centrul SIDA din Taskent
Dr. Lola Saidgonova, Dir. Adj. al Departamentului de Sanatate Publica din Taskent,
Dr. Venera Asurova, Sef Maternitate din Centrul Republican de Cercetare in Pediatrie
Dr. Gulnara Khudaykulova, Prof. Asoc. in cadrul Departamentului de Boli Infectioase al Academiei Medicale din Taskent
Delegatia a fost insotita de Gina Apolzan, reprezentant UNICEF.
Programul vizitei
Delegatia uzbeca a fost intampinata de intreg colectivul Fundatiei Baylor Marea Neagra. Intalnirea a debutat cu o plimbare prin intreg Centrul de Excelenta, Directorul executiv al Fundatiei, Ana- Maria Schweitzer, explicand invitatilor activitatea din fiecare department in parte.
Medicii uzbeci au fost foarte interesati de fiecare cabinet si au pus intrebari tuturor specialistilor pe care i-au intalnit pe parcurs. Programul intalnirii a continuat intr-o sedinta in care au luat cuvantul pe rand: Ana-Maria Schweitzer, Dir. exe. al Fundatiei, care a vorbit despre reteaua de Centre Baylor, Dr. Sebastian Wanless, Vice-presedinte BIPAI, despre monitorizare si evaluare in cadrul retelei si la fundatie, Dr. Irina Dumitru, specialist boli infectioase, despre problemele medicale ale beneficiarilor Centrului si tratamente, Alina Caraveteanu, psiholog, despre programele pentru copiii infectati si Mihaela Bogdan, Directorul de proiecte, despre Programul de testare. Invitatii au fost foarte incantati de subiectele abordate de vorbitori si nu au pierdut niciun prilej pentru a adresa intrebari.
Experienta Baylor in tratarea si consiliera persoanelor cu HIV, Hepatita B si Hepatitia C a impresionat si de aceasta data. “In urma vizitelor efectuate la Fundatia Baylor Marea Neagra in Constanta, dar si in Bucuresti la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, delegatia considera ca si-a indeplinit scopul si si-au manifestat dorinta de a pastra legatura cu specialistii din Romania.”, a declarat reprezentatul UNICEF, Gina Apolzan.