Lecţie de responsabilitate cu Horia Tecau

umea în care trăim este o lume a tuturor, nu suntem separaţi şi nu suntem protejaţi decât prin atitudinea responsabilă a tuturor. Horia Tecau, unicul tenisman constănţean câştigător al unui turneu de Mare Șlem  într-o ipostază profund umană, ne dă o lecţie de responsabilitate şi implicare în societate în lupta cu bolile infecţioase.

Ce v-a determinat să vă implicaţi în mod public în această campanie?

HT: Am aflat cu surprindere că Baylor este singurul Centru de Excelenta din ţară, după aceste centre Baylor a replicat încă astfel de 10 centre în lume ceea ce înseamnă îngrijirea a 80.000 de mii de copii cu HIV. La fel de surprins am fost când am aflat că singurul loc din România unde se fac teste gratuite şi rapide pentru HIV, hepatită B şi C este la Baylor şi că toate fondurile lor provin exclusiv din donaţii.

Aţi fi putut la valoarea dv să vă implicaţi în orice altă cauză umanitară? De ce aţi optat totuşi pentru Baylor?

HT: Bineînţeles, fiind din Constantă, poate sunt mai aproape de această fundaţie, am crescut în Constantă, am crescut aproape de Marea Neagră. Mi-aş dori să ţin această fundaţie aproape de mine, de oraşul meu.

V-aţi confruntat direct cu boală sau suferinţa, dv sau cineva apropiat dv? V-a mişcat aceasta confruntare?

HT: Da, am avut un mic episod, când eram mai tânăr. În urma unor analize medicale am fost diagnosticat cu hepatită C. În urma unor teste pe care le-am făcut ulterior am aflat că de fapt nu sunt infectat. Fusese o alarmă falsă! Dar am rămas cu gândul la această experienţă. În acele câteva zile cât am aşteptat rezultatele am fost marcat, evident, fiind sportiv de performanţă. Am rămas cu gândul la această experienţă, la câţi copii sunt infectaţi şi dacă aş putea să-i ajut cumva fiind ambasadorul acestei campanii îmi ofer sprijinul pro bono. Îmi doresc ca oamenii care îmi apreciază mie rezultatele şi care mă urmăresc să fie interesaţi nu numai de sport, ci şi de sănătate.

Este importantă atitudinea? Faptul că încercăm să schimbăm mentalităţi?

HT: Este un mic efort din partea mea, din partea noastră, care, în schimb poate schimba viaţa câtorva oamenii.

Este minunat ce spuneţi şi cred că vă daţi seama că nu numai direcţionarea a 2% din impozitul pe profit  este importantă, ci şi atitudinea dumneavoastră şi încercarea de a schimba mentalităţi este la fel de importantă. Aşadar, ne putem implica fără efort într-o cauză umanitară în lupta cu bolile infecţioase.Vă invit să vă documentaţi, să vă informaţi şi să luaţi o decizie responsabilă pentru semenii noştri!

Share

Articole similare