Impresiile unui voluntar la Baylor

Adina Ionescu este studentă la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti şi a ales să efectueze un stagiu de voluntariat la Centrul de Excelenţă Clinică Baylor, în Constanţa, în perioada martie – iunie.
A luat decizia de a face o parte din stagiul de practică de specialitate aici după ce s-a documentat cu privire la organizaţiile care oferă servicii persoanelor diagnosticate cu boli cronice, printre care şi cele care trăiesc cu HIV.
Voluntariatul i-a permis să înţeleagă mai bine rolul pe care îl are asistentul social în cazul persoanelor care trăiesc cu HIV, sub îndrumarea asistentului social al Fundaţiei Baylor, Florence Niculaie.

Înţelegeam necesitatea serviciilor medicale pentru persoanele care trăiesc cu HIV prin prisma nevoilor mai complexe şi a discriminării care persistă nu doar difuz, în societate, ci şi la nivelul furnizorilor de asistenţă medicală. La fel, îmi era clar rolul psihologilor care oferă sprijin pentru asigurarea aderenţei la tratament sau diagnosticarea şi managementul depresiei. Am avut prilejul să descopăr care este contribuţia asistentului social: acesta acţionează pentru obţinerea diferitelor drepturi, prestaţii sociale pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
Întâlnirea cu Florence Niculaie, asistentul social al Fundaţiei care m-a îndrumat pe durata stagiului de voluntariat m-a bucurat foarte mult. Sub o aparentă duritate, ea ascunde mai mult decât interesul profesional pentru binele pacienţilor, ea ţine la ei! Îi cunoaşte şi le urmăreşte evoluţia cu grijă şi pune pe primul loc relaţia de încredere pe care a construit-o de-a lungul timpului cu aceştia.
Pe parcursul colaborării, Florence mi-a transmis, pe lângă cunoştinţe, şi o parte din entuziasmul său. Am studiat mult, am avut prilejul să fac şi un joc de rol, un exerciţiu esenţial ce are potenţialul de a ajuta un asistent social care se pregăteşte pentru consiliere; am simţit emoţii reale chiar dacă era o situaţie de simulare.
Un lucru care mi-a plăcut foarte mult la Centrul de Excelenţă Clinică Baylor este modul în care echipa găseşte soluţii pentru perfecţionare continuă; cu siguranţă mi-aş dori să găsesc aşa ceva şi la viitorul meu loc de muncă.
Interesul meu pentru persoanele care trăiesc cu HIV este mai vechi. Este o problematică ce mă interesează şi o studiez cu interes. Constat cum prejudecăţile se strecoară şi în presă, dar descopăr şi surse obiective de infomare, care mă motivează suplimentar. Este important demersul de informare corectă pe care îl fac unele organizaţii. Am descoperit şi la Fundaţia Baylor această componentă, inclusiv pe site, în secţiunea Kooltura HIV. Combaterea miturilor prin informarea corectă este necesară.
M-ar interesa să pot lucra într-o organizaţie ca Fundaţia Baylor. Prin natura alegerii domeniului de studiu şi a viitoarei meserii, sunt interesată de grupurile de risc, de sărăcie, de violenţa în familie şi de traficul de persoane: acestea sunt temele despre care citesc mai mult.
De obicei, se vorbeşte mult despre componenta emoţională a meseriei de asistent social. Eu cred că o carieră în acest domeniu se clădeşte pe cunoaştere, pe înţelegerea contextului social. Înţelegerea joacă un rol esenţial şi în legătură cu prejudecăţile şi cu discriminarea.
Un alt câştig al stagiului de voluntariat efectuat la Baylor este acela că mi-a trezit interesul pentru consiliere. Mi-am propus să mă familiarizez mai mult, să mă documentez suplimentar. Îmi voi reaminti cu plăcere lecţiile învăţate aici”, a încheiat Adina Ionescu.

Share

Articole similare