Hepatita D

FIBROSCAN

Ce este fibroscanul?

Este vorba despre o tehnică pusă la punct de o societate franceză -Echosens- care permite, cu ajutorul unui aparat, Fibroscanul, să măsoare duritatea ficatului.

Fibroscanul permite cuantificarea fibrozei hepatice în mod instantaneu şi neinvaziv.

Elastometria impulsională (măsurarea elasticităţii ficatului cu ajutorul ultrasunetelor) constă în angajarea unei mici vibraţii la suprafaţa pielii care se va propaga până la ficat. Cu ajutorul ultrasunetelor, se măsoară viteza deplasării. Cu cât această vibraţie se va deplasa mai rapid, cu atât ficatul este mai dur.
Duritatea ficatului este în legătură directă cu severitatea fibrozei; cu cât fibroza este mai importantă, cu atât ficatul este mai dur.

Cum se derulează examenul cu fibroscan?

Examenul se efectuează cu pacientul culcat pe spate, este nedureros şi durează doar câteva minute, nefiind nevoie de o pregătire prealabilă şi de spitalizare. Se foloseşte o sondă care este plimbată pe suprafaţa abdomenului, în dreptul ficatului (asemănătoare unei ecografii).

Care sunt limitele fibroscanului?

În cazul pacienţilor supraponderali, rezultatele vor fi mai puţin fiabile sau mai dificil de interpretat. Fibroscanul nu se face femeilor însărcinate, pacienţilor cu ascită*, chiar şi în cantitate mică şi pacientiilor care au diverse dispozitive active implantate**.
*Ascita – acumulare de lichid în cavitatea peritoneală.
**Dispozitive medicale active implantate – orice dispozitiv medical activ care este implantat în totalitate sau parţial în corpul uman printr-o intervenţie chirurgicală sau medicală: dispozitive auditive implantate, implanturi cohleare, implanturi retiniene, stimulatoare cardiace, pompe de insulină, etc.

Care sunt avantajele fibroscanului?

Utilizarea Fibroscanului are numeroase avantaje:

  • metoda este în totalitate neinvazivă (nu necesită recoltare de sânge) şi nedureroasă pentru pacient;
  • examenul medical este foarte simplu;
  • necesită timp scurt de realizare (în jur de 5 minute);
  • poate fi folosit în timpul unui tratament pentru evaluarea acestuia în ceea ce priveşte efectul antifibrozant;
  • poate fi efectuat de câte ori este necesar.

Sursă: http://www.echosens.com/Public-EN/lexamen-fibroscan.html

Citește mai departe

Share

Articole similare