CIROZA
Definiţie
Ciroza ficatului corespunde distrugerii celulelor hepatice prin acţiunea diverşilor factori agresivi: abuz de alcool, hepatită virală, medicamente. Celulele hepatice sunt progresiv înlocuite cu ţesut cicatriceal (fibroză) care împiedică îndeplinirea normală a funcţiilor ficatului. Încet, ficatul se transformă într-un organ dur cu suprafaţa neregulată, cu volum adesea crescut la început (hepatomegalie), apoi scăzut spre sfârşitul evoluţiei bolii.
Ciroza este o boală, adesea, silenţioasă. Perturbarea din ce în ce mai importantă a funcţiilor ficatului apare atunci când aproximativ 80% din ţesutul hepatic este afectat.
Ciroza duce la insuficienţă hepatică.
Cauzele unei ciroze
Acestea sunt:
- alcoolul, mai ales atunci când este asociat şi cu un virus hepatitic C,
- hepatita cronică C,
- hepatita cronică B,
- alte cauze (mai rare): hemocromatoza (supraîncărcare cu fier) genetică, hepatita autoimună, boala Wilson (supraîncărcare cu cupru), deficit de alfa 1 antitripsina, ciroza biliară (obstacol situat pe căile biliare) primitivă sau secundară etc.
Ce riscuri există în prezenţa cirozei?
Riscurile pe care o persoană cu ciroză le are sunt:
- insuficienţa hepatică – perturbarea din ce în ce mai importantă a funcţiilor ficatului,
- hipertensiune portală – un obstacol în circulaţia sângelui care duce la acumularea de sânge în venele tubului digestiv,
- pot fi afectate efectele medicamentelor. Marea parte a medicamentelor absorbite sunt transformate în ficat înainte de a fi eliminate. Medicamentele pot deveni mai puţin active sau, din contră, dozele normale pot deveni foarte puternice, astfel încât unele medicamente pot avea efecte nedorite. Acesta este cazul:
- tuturor antiinflamatoarelor,
- tuturor analgezicelor (medicamente contra durerii); de exemplu, se suspectează că paracetamolul devine toxic pentru ficat la o doză mai mare de 2g/zi;
- medicamente antivomitive, anumite antibiotice;
- toate sedativele, somniferele, tranchilizantele, barbituricele;
- anticoagulantele, hormonii.
Regulă generală: existenţa unei boli cronice a ficatului trebuie să impună prudență în administrarea de medicamente.
Orice pacient cu boală cronică de ficat trebuie să ia medicamente doar la recomandarea medicului şi trebuie să respecte dozele şi durata tratamentului indicate de medic.
Simptomele unei ciroze
Pentru o lungă perioadă de timp sunt greu de depistat modificările progresive ale ficatului care duc la ciroză.
Aceste modificări se produc fără durere şi ficatul se modifică într-o manieră imperceptibilă şi dificil de decelat, chiar şi de către medic.
La examenul clinic se poate observa o mărire de volum a ficatului care nu este constantă.
La palpare, ficatul este dur, cu marginea inferioară neregulată şi ascuţită, nedureros. Pot exista semne de hipertensiune portală. Însă, cele mai constante semne care indică o insuficiență hepatocelulară sunt cele cutanate.