Florica Niculaie, asistentul social al anului în domeniul prevenirii/reducerii riscurilor asociate infecţiei cu HIV, consumului de droguri şi exploatării sexuale

Colega noastră Florica Niculaie, sau Florence, așa cum o cunosc beneficiarii, a adus la Constanța trofeul celei de a șaptea ediții a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială.

Florica Niculaie este asistent social principal la Fundația Baylor Marea Neagră de peste 20 de ani. Când vorbește despre profesia ei, spune că atunci când și-a ales cariera s-a lăsat prinsă într-un rol care îi arată în fiecare zi că viața este mai puternică decât orice scenariu imaginat.

Pentru mine, asistentul social Florica Niculaie, nominalizarea și decernarea trofeului sunt la fel de neașteptate. Asistenții sociali nu se scaldă de obicei în lumina reflectoarelor.

Sunt greu de cuprins pe scurt 20 ani de activitate în asistență socială. Ce pot spune însă este că în fiecare zi mi-am exersat cu pasiune profesia și că, privită retrospectiv, activitatea mea este o istorie a istoriilor de viață. Sunt o persoană modestă și hotărâtă și aceste calități cred eu că m-au ajutat enorm în profesie. Voi continua să susțin oamenii dincolo de etichetele pe care le poate pune societatea, fie că aceștia provin din grupuri care se confruntă cu grave probleme economice, că fac parte din minorități etnice, sexuale, din grupuri aflate la risc precum lucrătorii sexuali, persoanele care consumă substanțe interzise. Secretul succesului meu profesional este că am învățat să caut să descopăr nevoile particulare ale fiecărei persoane pentru a mă asigura că ajutorul pe care îl pot oferi este exact ajutorul așteptat, dorit, căutat de beneficiar.Pentru a câștiga aceste lupte a fost nevoie de multă muncă și a fost nevoie să găsesc acei oameni care să mă poată susține. Am avut noroc, am găsit profesioniști care mi-au oferit atât informații cât și susținere.

Profesia de asistent social mi-a oferit lecții de viață, lecții de putere: am avut prilejul de a contribui la reușita unor tineri adulți de a se integra cu succes, de a urma școli medii și superioare, de a-și găsi un loc de muncă și, mai mult decât orice, să își întemeieze o familie, să aibă copii sănătoși și să poată avea încredere că pot trăi la fel de mulți ani ca și persoanele neinfectate!” – a declarat Florence Niculaie la primirea trofeului.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv la Fundația Baylor Marea Neagră a declarat: „Ne bucură recunoașterea meritelor colegei noastre! În societatea formei fără fond și a spoielii de diplome și titluri, profesioniști ca ea merită să fie cunoscuți. Un astfel de premiu nu o va schimba fundamental pe Florica, dar ar putea inspira alte persoane să își schimbe destinul și să dea un sens corect profesiei de asistent social. Florica Niculaie are curaj să intervină în situații dificile: am avut întotdeauna încredere să o las să se ocupe de cele mai grele și delicate cazuri, pentru că știam că va fi profesionistă, că va reprezenta cu cinste fundația și că nu va da înapoi până nu va obține ceea ce e drept pentru beneficiarul în cauza, fie că era un copil abuzat, o femeie gravidă dezorientată, o familie de romi fără adăpost, o persoană LGBT nou-diagnosticată și stigmatizată sau un adult cu HIV obosit de viață și de terapie.

Florica nu judecă oamenii și de aceea reușește să creeze punți de comunicare cu pacienții pe care alții îi numesc dificili: ea este cea care gasește gravidele pierdute din evidență, ea îi convinge pe bărbații care fac sex cu bărbați să își aducă și partenerii la testare, ea îi convinge pe pacienții care ascund tratamentul, să recunoască faptul că nu l-au înghițit și să îl returneze la clinică, ea le ajută pe femeile implicate în sexul comercial să își povestească cele mai recente riscuri…

Nu în ultimul rând, Florica învață mereu: la fundație suntem mereu în situația de a aplica tehnici noi, de a opera cu tehnologie nouă, de a cere schimbarea reflexelor profesionale și de a ne moderniza. Am vazut mulți oameni care nu reușesc să țină pasul cu ceea ce e nou sau care adoptă parțial schimbarea. Florica este însă în liga celor care știu că nu știu, așa că este deschisă să învețe tot ceea ce este nou.”

Despre eveniment:

Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) a organizat pe 14 iunie Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială – ediția a VII-a. Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială este singurul eveniment național ce recompensează performanța celor care lucrează în acest domeniu, ca parte a unei campanii prin care se urmărește punerea în valoare a profesiei de asistent social. Evenimentul reunește cu acest scop asistenți sociali, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, politicieni precum si jurnaliști implicați în campanii sociale la nivel central și local.

Ediția a VII-a a fost programată inițial pentru 17 martie 2020 dar pandemia a făcut ca evenimentul să nu mai poată avea loc. Reprogramată pe 14 iunie 2021, Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială a avut loc la Ateneul Român.

Share

Articole similare