10 ani de excelență în îngrjirea persoanelor care trăiesc cu HIV la Constanța

De la Centrul de Copii Româno-American la Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră

Pe 6 aprilie 2011 s-au celebrat 10 ani de funcționare a Centrului de Copii Româno-American.

Aniversarea a 10 ani de excelență în îngrjirea persoanelor care trăiesc cu HIV la Constanța a reprezentat intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare a serviciilor specializate de îngrijire pe termen lung. După un deceniu de activitate în serviciul copiilor care trăiau cu HIV la Constanța și sub un nou nume, acela de Centru de Excelență Clinică HIV, și-a deschis porțile pentru toate persoanele care trăiesc cu HIV indiferent de vârstă.

Michael B. Mizwa, Chief Operating Officer/Senior Vice President, Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI); Director, Global Health, Texas Children’s Hospital, povesteşte: „Când Centrul de Excelenţă s-a deschis în 2001, am văzut imediat un efect. Copiii infectaţi HIV nu mai mureau, ci trăiau! Copiii ajunşi atunci la adolescenţă sunt acum adulţi. A fost o dovadă concretă a calităţii serviciilor medicale, a implicării întregii echipe a Fundației Baylor. Ca urmare a evoluţiei centrului de aici, din Constanţa, am reuşit să replicăm modelul românesc şi să avem, în prezent, cel mai mare program din lume pentru îngrijire şi tratament pediatric HIV”.

A fost un pas necesar, serviciile au fost extinse pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale grupului țintă inițial, de adolescenți și tineri adulți. Centrul de Excelență Clinică continuă să își dezvolte oferta de servicii medicale și psihosociale răspunzând noilor nevoi de educație, integrare, educație, căsătorie și familie. Evenimentul aniversar a marcat și trecerea de la servicii de îngrijire pe termen lung pentru copiii care trăiau cu HIV la Constanța, la servicii pentru persoanele care trăiesc cu HIV indiferent de vârsta pe care o au.

Pentru ca impactul intervenţiilor Fundației Baylor Marea Neagră să fie unul sustenabil, după un deceniu de la înființare s-a luat și decizia integrării serviciilor de prevenire și testare. La acel moment au fost deschise și primele centre de consiliere şi testare voluntară pentru HIV destinate populaţiei generale în județele Constanța și Tulcea.

De-a lungul timpului, Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră şi-a folosit de asemenea rezultatele şi influenţa pentru a demonstra nevoia de schimbare a standardelor de îngrijire şi promovarea drepturilor omului pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

Citește aici mai mult despre eveniment.

 

 

Share

Articole similare