„Este timpul să acționăm” împreună! Îi încurajăm pe medicii de familie să îndrume pacienții către serviciul de testare gratuită al Fundației Baylor

Impactul aflării statusului serologic este mai mare atunci când testarea se face la îndrumarea medicului de familie.

Florentina Stoian, navigator de pacienți a declarat: „Avem o colaborare bună cu mulți reprezentanți ai comunității profesionale a medicilor de familie din Constanța. Mulți dintre beneficiarii serviciilor de îngrijire pe termen lung pe care le oferă Fundația Baylor au fost îndrumați către serviciul de testare voluntară de medicul lor de familie. Incontestabil, este mult mai eficient să rezolvăm de îndată cazuri care ridică suspiciuni în cabinetele medicilor de familie, să diagnosticăm și, ulterior, să susținem pacienții pe parcursul tratamentului.”

Este necesar ca diagnosticarea, inițierea tratamentului, adoptarea unui set de schimbări în ceea ce privește stilul de viață să se facă în fazele timpurii ale infecției. Medicul de familie, prin referirea pacienților, contribuie activ la diagnosticarea și, ulterior, monitorizarea stării de sănătate a persoanelor cu hepatite cronice. Împreună, medicii de familie și serviciul de testare voluntară și navigatorii de pacienți ai Fundației, reușim să:

– controlăm evoluția bolii în proporție de 90%

– împiedicăm apariția complicațiilor, cu afectare ireversibilă a ficatului și a stării generale de sănătate a celor diagnosticați.

În Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 10,6 milioane de persoane trăiesc cu hepatită B și 8,6 milioane cu hepatită C. Aceste tipuri de hepatită reprezintă aproximativ 53 000 de decese.
Se estimează că 304 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu hepatită B sau C. Pentru majoritatea, testarea și tratamentul rămân la îndemână. Hepatita virală este a doua cauză infecțioasă de deces la nivel global, cu 1,3 milioane de decese pe an - la fel ca tuberculoza. Dintre acestea, 83% sunt cauzate de hepatita B și 17% de hepatita C.

„Îmi pare rău să vă spun că astăzi rezultatul testului dumneavoastră este reactiv…”

Fundația Baylor Marea Neagră este un furnizor recunoscut de servicii medicale și psihosociale pentru persoanele care trăiesc cu infecții cronice. Ne continuăm eforturile de a sprijini și îmbunătăți sănătatea comunității prin programe specifice. În fiecare an, pe 28 iulie, Organizația Mondială a Sănătății marchează Ziua Mondială a Hepatitei, subliniind importanța conștientizării și prevenirii hepatitelor virale. Ne alăturăm eforturilor globale de a elimina hepatitele virale ca amenințare majoră la adresa sănătății publice.

Cu un asemenea prilej, cel mai bine vorbesc rezultatele. De aceea, vă prezentăm cele mai recente rezultate ale programelor cheie prin intermediul cărora Fundația Baylor acționează pentru a îmbunătăți sănătatea comunităţi:

Derulăm din 2007 un program gratuit de diagnosticare a infecțiilor cu virusuri hepatitice B, C, cu HIV și alte boli cu transmitere sexuală

Lansat în 2007, programul nostru gratuit de testare pentru HIV, a fost extins în 2009 și a contribuit la cunoașterea statusului serologic pentru peste 100.000 de persoane. Diagnosticarea infecțiilor cu virusuri hepatitice și HIV a ajutat aceste persoane să acționeze pentru a trata și vindeca boala, dar și pentru a preveni transmiterea.

„Programul de testare gratuită al Fundației Baylor se adresează populației generale. Încurajăm toți membrii comunității să profite de aceste servicii pentru a-și cunoaște statusul serologic și pentru a lua măsurile necesare de îngrijire și tratament. Asigurăm serviciul de testare în două centre fixe de testare, La Centrul de Excelență Clinică aparținând Fundației și în Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, și mobilizăm un laborator mobil de testare pentru a răspunde cererii grupurilor organizate în regiunea Dobrogea.” – a declarat Mihaela Bogdan, manager de proiecte

Programul de îngrijire pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu hepatite virale B, C, și D

Începând din 2010, am extins serviciile, incluzând un nou program de îngrijire pe termen lung dedicat persoanelor care trăiesc cu hepatitele B, C și D, folosind experiența acumulată în îngrijirea persoanelor care trăiesc cu HIV. Noul program a prezentat și un foarte bun prilej de verificare a valorii experienței acumulate de echipa multidisciplinară.

În 2023, am înrolat în serviciile noastre 144 de persoane nou diagnosticate cu infecții cu virusuri hepatitice – cazuri noi. Astfel, programul de îngrijire pe termen lung pentru persoane cu hepatite cronice a avut 649 de pacienți activi cu hepatitele B și C.

Fundația Baylor Marea Neagră se dovedește a fi un furnizor esențial de servicii de diagnosticare și îngrijire pe termen lung în județul Constanța: 35% dintre persoanele tratate, conform datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, au fost diagnosticate și asistate de navigatorii noștri de pacienți.

În 2024, prin programul de consiliere și testare voluntară am confirmat, până la această dată, 62 de cazuri noi de hepatită cronică B (HBV) și 44 de cazuri noi de hepatită cronică C (HCV).

Programul de îngrijire pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu hepatite virale cronice este esențial pentru a asigura o monitorizare constantă și intervenții de schimbare a stilului de viață, suport medical și psihosocial pe tot parcursul tratamentului.

Fundația Baylor rămâne dedicată misiunii sale de a îmbunătăți sănătatea comunității și de a oferi suport continuu persoanelor care trăiesc cu infecții cronice. Invităm comunitatea să participe la programele noastre și să ne sprijine în eforturile noastre de a crea un viitor mai sănătos pentru toți.