Raportul anual la Fundatiei Baylor Marea Neagra pe anul 2011 prezinta pasii inainte realizati in crearea unei comunitati mai sanatoase, unde bolile infectioase ca infectia cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza si bolile cu transmitere sexuala sa poata fi prevenite sau chiar oprite. Este o munca in echipa, in care impreuna cu comunitatea, se fac eforturi pentru a optimiza, controla prevenirea, ingrijirea medicala si tratamentul acestor infectii.
Anul 2011 a reprezentat un an de cotitura in istoria activitatilor desfasurate de Fundatia Baylor Marea Neagra. Astfel in 2011 pe 6 aprilie s-au implinit 10 ani de la infiintara primului Centru HIV/SIDA din Romania: Centrul de Excelenta HIV din Constanta. In present acest centru are in grija peste 800 de pacienti serpozitivi de toate varstele, din intregul judet Constanta. Acest centru ofera si alte servicii pe langa cele specifice infectiei cu HIV: stomatologie, pneumoftiologie, ginecologie, testare si consiliere pentru hepatite de tip B si C. Aceasta aniversare a fost un moment de evaluare a rezultatelor a 10 ani de desfasurare a unui proiect care a aratat ca schimbarea se poate produce, chiar pornind de la compasiune.
Tot 2011 a insemnat si extinderea proiectului care se adreseaza aproape exclusiv membrilor cele trei centre de testare Baylor deja existente, in Constanta si Tulcea, s-a lansat si unitatea mobila de testare care a facut testarea accesibila si celor din zonele rurale sau pentru cei care nu se puteau prezenta, din diferite motive, la centrele fixe. Acest lucru a dus la dublarea numarului de persoane care au accesat acest serviciu. Pana in prezent, numarul celor care s-au testat din 2008 si pana in prezent este de peste 21500.
Anul care a trecut a reprezentat si sarbatorirea a 120 de “copii pretiosi”, adica copii sanatosi nascuti din parinti cu infectie cu HIV. Acest numar inseamna de fapt 120 de familii care se pot bucura de dezvoltarea normal a copiilor lor datorita unui program complex de ingrijire si monitorizare care a inclus asistenta medicala la centru si la domiciliu, suport material si psihosocial.
Succesele nu pot fi sarbatorite fara mentionarea pierderilor si a momentelor dureroase. 33 de pacienti, multi dintre ei tineri trecuti cu putin de varsta de 20 de ani si care au facut parte din categoria beneficiarilor nostril de peste 10 ani, au murit in 2011. Orice pierdere este o ocazie pentru noi de a ne reaminti cauza pentru care luptam si de ce este atat de importanta idea unei comunitati mai informate, mai pregatite si capabile sa opreasca transmiterea acestor infectii grave: HIV si hepatitele B si C.
In orice moment de privire in urma nu se poate incheia fara multumiri tuturor celor care au facut posibile aceste rezultate, celor care au ales sa se implice intr-o forma sau alta in sustinerea programului desfasurat de Baylor. Raportul anual pe anul 2011 reprezinta o forma de multumire si de prezentare intr-o forma transparenta a tuturor activitatilor Baylor care se desfasoara pentru si impreuna cu membrii comunitatatii locale.