Fundaţia Baylor Marea Neagră a organizat în luna aprilie a acestui an simpozionul „Particularități ale abordării pacientului infectat cu HIV în practica medicală curentă”. Evenimentul a avut loc Hotel IBIS din Constanța şi a fost creditat cu 9 credite EMC de către Colegiul Medicilor din România. Aproximativ 50 de medici din judeţul Constanţa au participat la simpozionul organizat de Fundaţia Baylor şi s-au arătat extrem de încântaţi de informaţiile aflate. Infecţia cu HIV este o problemă extrem de serioasă, iar specialiştii în domeniul medical trebuie să ştie să o recunoască, să aibă informaţii referitoare la virus şi să afle cum să procedeze în caz că au un pacient seropozitiv. Dr. Roxana Cernat, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa le-a vorbit celor prezenţi despre evoluția infecției HIV/SIDA în anul 2017 în România, abordând elementele esențiale ale Raportului Național elaborat de Centrul Național pentru Prevenire și Control HIV/SIDA. De asemenea, dr. Cernat a vorbit despre manifestările clinice în infecția HIV/SIDA. Medicii participanţi la curs au aflat şi perspectiva psihologică a pacientului infectat cu HIV. Astfel, Gabriela Bâzâitu, psiholog clinician în cadrul Fundației Baylor Marea Neagră a susţinut o prezentare despre manifestările psihologice în infecția cu HIV. Simpozionul a fost completat de prezentările dr. Violeta Cîndea, medic la Fundaţia Baylor Marea Neagră, referitoare la concepția și contracepția pentru pacienții înfectați și afectați HIV şi la prevalența displaziilor cervicale în rândul pacientelor HIV pozitive.
„Menţinerea unei stări bune de sănătate sexuală şi reproductivă este importantă pentru persoanele infectate cu HIV şi pentru partenerii lor de cuplu. Personalului medical îi revine rolul principal în asigurarea serviciilor de contracepție, dar şi de concepție in siguranță. Asigurarea sănătății mamei este cheia pentru nașterea unui copil HIV negativ”, spune dr. Violeta Cîndea.
Participanţii la curs s-au dovedit foarte mulţumiţi de informaţiile pe care le-au aflat. Peste 59% dintre aceştia au declarat că aveau informatii anterioare despre temă, dar insuficiente, iar peste 11% au recunoscut că tema cursului a reprezentat o noutate pentru ei. Peste 90% au spus că au învăţat lucruri noi în timpul simpozionului organizat de Fundaţia Baylor, iar 61% au spus că evenimentul le-a schimbat modul în care îşi vor desfăşura activitatea de acum înainte. „Prezentarea a avut în vedere să descrie rolul psihologului medical în boala cronică. În cadrul echipei multidisciplinare, psihologul medical este un colaborator al medicului și asistentului medical. În primul rând, am dorit să transmitem câteva informații despre manifestările psiho-comportamentale specifice pacienților cu boală cronică cu accent pe ceea ce pot face medicii de familie sau specialiști pentru a contribui la menținerea sănătății mintale a pacienților cu boală cronică. Implicațiile psihologice ale diagnosticului de boală cronică sunt multiple. Au fost discutate fazele psihologice ale bolii, aspecte legate de dezvăluirea diagnosticului, adaptarea la noul stil de viață, rolul aderenței în creșterea calității vieții pacientului. S-a discutat, de asemenea, despre impactul depresiei ca factor al inaderenței pentru ca aceasta să poate fi identificată cât mai devreme. Răspunsul afirmativ la următoarele întrebări poate indica faptul că pacientul ar putea avea un episod depresiv. Le-au fost prezentate o serie de motive de referire către psihologul medical. Informațiile şi dezbaterile care au loc în cadrul cursurilor de educație medicală continuă contribuie la creșterea nivelului de colaborare între medicul de familie sau specialist și psihologul medical”, a declarat, la finalul evenimentului, psihologul clinician Gabriela Bâzâitu.