Biblioteca virtuală Baylor se îmbogăţeşte cu un nou ghid de stil de viaţă: „11 căi de luptă împotriva depresiei”

Se crede, în mod greşit, că depresia este o stare pe care persoanele afectate şi-o pot controla sau schimba brusc, cu uşurinţă, sau că depresia este doar o stare de tristeţe. Ei bine, depresia este o afecţiune cât de poate de gravă: conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia a devenit din februarie 2017, prima cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Nu putem separa sănătatea fizică de sănătatea psihică şi de calitatea vieţii: toate acestea sunt interconectate. Sunt momente în viaţă când ne simţim devastaţi, lipsiţi de speranţă, obosiţi, depăşiţi de situaţie, cu convingerea că niciodată nu ne va fi mai bine, că depresia ne va însoţi ca o umbră grea. La pacienţii care trăiesc cu HIV sau care suferă de hepatite virale B şi C, hepatite cronice, ciroze, evoluţia bolii este influenţată negativ de depresie. Aceasta, netratată, contribuie direct la deteriorarea stării generale a persoanelor infectate, iar costurile cu tratamentul unui bolnav cronic pot înregistra creşteri semnificative.

Nu este chiar simplu să fii pacient cu boală cronică şi de aceea sprijinul pe termen lung este necesar. Una dintre componentele Programului de îngrijire medicală şi psihosocială pe termen lung la Fundaţia Baylor este să evaluăm stilul de viaţă, să vedem dacă persoana are depresie sau alte probleme psiho-emoţionale,” a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv, explicând în continuare: „Există un domeniu foarte tânăr, psihologia sănătăţii, care ajută persoana să îşi acceseze toate resursele de care dispune pentru a-şi schimba stilul de viaţă şi a lupta pentru sănătatea proprie.

Orice persoană cu boală cronică trebuie să înveţe foarte multe lucruri, să ia decizii consultându-se cu medicul. La Baylor încercăm să suplinim ceea ce nu face sistemul medical pentru pacienţii cu HIV şi hepatite virale prin serviciile psihosociale. În acelaşi timp îi şi îndrumăm, ajutându-i să beneficieze de serviciile oferite de sistemul medical, abordarea noastră fiind aceea de comunicare permanentă cu pacientul.

Echilibrul psihic este un ingredient deosebit de important pentru starea generală bună tuturor oamenilor, nu doar a persoanelor care trăiesc cu HIV, VHB sau VHC. „11 căi de luptă împotriva depresiei” este un ghid practic al cărui scop este acela de a le reaminti persoanelor afectate că a avea grijă de sine nu este o activitate punctuală; pe măsură ce ne mobilizăm să avem grijă de noi înşine regulat, prin toate acţiunile noastre şi prin toate deciziile pe care le luăm, putem învinge depresia, putem fi mai mulţumiţi, mai fericiţi.”   

„Vrem ca noul ghid de stil de viață Baylor să fie un instrument util, ușor de înțeles și de folosit. Acesta prezintă 11 căi pe care beneficiarii noștri pot lupta eficient împotriva depresiei. Depresia poate fi un obstacol redutabil în urmarea corectă a tratamentului pentru boli ca infecția cu HIV sau hepatitele B sau C. De aceea este foarte important ca cei care se confruntă cu această problemă să o recunoască cât mai repede și să știe că există soluții! Dorinţa noastră este ca fiecare să ştie ce poate face pentru a se simți mai bine și a reveni la un stil de viață cât mai asemănător cu cel anterior. Ghidul de stil de viaţă „11 căi de luptă împotriva depresiei” este un material la care beneficiarii pot reveni ori de câte ori au nevoie. Bineînțeles, ei ştiu că pot să apeleze și la psihologii noștri atunci când au nevoie de ajutor de specialitate în lupta împotriva depresiei,” ne-a declarat Ştefania Mihale, director dezvoltare programe la Fundaţia Baylor Marea Neagră.

„Controlul stării de sănătate mintală trebuie inclus în procedurile standard de îngrijire pe termen lung, atât pentru persoanele care trăiesc cu HIV cât şi pentru cele cu hepatite virale,” ne spune Mihaela Bogdan, director al Programului de consiliere şi testare voluntară.

„Conform analizei datelor pacienţilor înrolaţi în Programul de îngrijire medicală şi psihosocială pe termen lung la Baylor, depresia este mai frecvent asociată unui diagnostic recent de boală cronică. Acest lucru se explică prin provocarea asociată cu adaptarea persoanei la noul diagnostic, efectul VHC asupra creierului şi nevoia ca persoana să îşi schimbe stilul de viaţă. Persoanele care trăiesc cu HIV şi s-au înrolat în acelaşi program în urmă cu aproape un deceniu prezintă simptomatologie depresivă într-un număr semnificativ mai mic însă deloc de neglijat.

Analiza efectuată la Fundaţia Baylor Marea Neagră a cuprins pacienţi înrolaţi în servicii cu mai mult de 9 ani în urmă, cei cu HIV şi pacienţii cu hepatită C înrolaţi în servicii cu 2 luni în urmă, majoritatea cazuri noi. Studiul Baylor demonstrează nu doar că există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte incidenţa depresiei la populaţia generală şi la persoanele cu HIV, VHB sau VHC, ci şi în funcţie de tipul infecţiei şi de perioada de îngrijire psihosocială,” a explicat Mihaela Bogdan.

Ghidul „11 căi de luptă împotriva depresiei” poate fi citit aici. Vă invităm să recitiţi, în secţiunea „Stil de viaţă” a bibliotecii virtuale a Fundaţiei Baylor Marea Neagră, ghidurile practice „Porţia zilnică de alimente” şi „O reţetă pentru exerciţii fizice”.

Share

Articole similare