Cursul de formare profesională “Abilităţi de intervenţie în evaluarea şi consilierea pacienţilor cu boli cronice în privința aderenței terapeutice”, organizat de Fundația Baylor Marea Neagră, a înregistrat un succes neașteptat. Cei aproape 40 de participanți au fost foarte încântați de modul de predare și de instrumentele de lucru folosite.
Lectorii Ana-Maria Schweitzer, Alexandra Dima, Luiza Vlahopol și Simona Stanciu, care au redactat la începutul acestui an ghidul Teoria și practica aderenței la tratament, au pus la dispoziția cursanților ca suport această lucrare ce vine în întâmpinarea nevoii clinicienilor de a înțelege fenomenul complex al aderenței/non-aderenței la tratament.
La debutul manifestării Daniela Hiera, director executiv al Colegiului Psihologilor din România, invitat de onoare, a declarat: „Am ajuns la o periodă în care nu mai poți să fii psiholog în general, adică tendința la ora actuală este ca psihologul să se specializeze. Dumneavoastră aveți ce învăța la acest curs și ce învățați puneți și în practică pentru că acesta este lucrul cel mai important.”
La finalul cursului participanții au declarat că informațiile furnizate la această sesiune de formare profesională s-au ridicat la nivelul așteptărilor contribuind substanțial la creșterea nivelului cunoștințelor acumulate (de la 40% la 80%, conform chestionarelor de autoevaluare). Pentru mulți dintre ei tema sesiunii de formare profesională era una nouă, pe care nu o mai abordaseră la alte cursuri.
De asemenea metoda de predare prin intermediul lucrului în echipă li s-a părut tuturor cursanților extrem de eficientă, aceștia declarând că ar recomanda acest curs și altor profesioniști.
Ei consideră că punerea în practică a cunoștințelor acumulate aici, precum și folosirea ghidului ca instrument de lucru vor avea drept consecință o abordare mai structurată a intervenției pentru creșterea aderenței care va duce în final la o îmbunătățire a calității vieții pacienților.