În ultimii ani, Baylor a ajutat la depistarea a 13 – 44 % din cifrele regionale raportate la CNLAS. Aceste rezultate înseamnă de fapt testarea multor persoane: de exemplu, în primul semestru, am testat 3749 de persoane. De la începutul programului, aproximativ 80.700 de persoane s-au testat voluntar în cele trei centre de consiliere şi testare Baylor.
Persoanele depistate cu HIV sunt preluate în îngrijire de către Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa şi Fundaţia Baylor
Spitalul de Boli Infecţioase şi Baylor au creat un parteneriat public-privat unic în România, completându-şi serviciile medicale şi psihosociale, în aşa fel încât pacienţii nou diagnosticaţi să se poată adapta rapid la viaţa cu HIV.
Beneficiarii primesc acces la servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică şi servicii medicale precum: prevenirea transmiterii infecției în cuplu, prevenirea transmiterii infecției cu HIV de la mamă la copil, boli infecțioase, stomatologie, susținerea în administrarea corectă a tratamentului, obstetrică, ginecologie și planificare familială, pneumoftiziologie, psihologie, asistență socială, consiliere pentru sănătate și pentru găsirea unui loc de muncă, vizite la domiciliu și suport în comunitate, psihiatrie.
România: 315 cazuri, majoritatea bărbaţi, nou diagnosticaţi în prima jumătate a anului
Deşi măsurile luate au permis reducerea semnificativă a incidenţei HIV la copii în ultimii 10 ani, cazurile noi de infecţie la adulţi sunt într-o uşoară creştere, de la 1,27 la 100.000 de persoane în 2008 la 2,32 în 2019. Aceasta înseamnă că România are încă o incidenţă redusă a infecţiei cu HIV la populaţia generală, comparativ cu alte ţări europene, aşa cum se vede din harta de mai jos (sursa: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/hiv-aids-surveillance-europe-2018.pdf).
Transmiterea sexuală, principala cale de răspândire a HIV
În România, calea sexuală, fie ea hetero, fie homosexuală, a dus la infectarea persoanelor în peste 85% din cazuri. Femeile reprezintă mai puţin de 30% dintre cazurile nou diagnosticate în prima parte a acestui an, ele fiind infectate majoritar pe cale sexuală sau necunoscută, neputând identifica factorul de risc.
Din păcate, multe cazuri noi sunt diagnosticate în stadiul avansat de boală (viremie crescută, imunitate sever afectată), ceea ce creşte şi riscul de transmisibilitate, dar şi complică recuperarea prin tratament.
România mai are, deci, de îmbunătăţit depistarea precoce a infecţiei cu HIV, iar în acest context, programe de testare flexibile şi durabile, cum este cel al Baylor, aduc o contribuţie reală la protejarea comunităţilor.
(sursa: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/hiv-aids-surveillance-europe-2018.pdf)
Testaţi-vă cel puţin o dată în viaţă!
Ca urmare a testării şi aflării rezultatului, puteţi lua decizii cu privire la sănătatea dumneavoastră. În cazul diagnosticării timpurii a infecţiei cu HIV, terapia antiretrovirală poate încetini sau opri deteriorarea sistemului imunitar. Veţi putea primi sprijin pentru a alege opțiunile de tratament și strategiile de auto-gestionare a bolii cât mai curand posibil!
Ghidurile de testare pentru HIV recomandă ca toate persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de repete testarea la interval de 5 ani. Testarea trebuie însă repetată la intervale mai scurte în cazul:
- Femeilor însărcinate,
- Celor care fac parte din grupele aflate la risc,
- Persoanelor a căror stare de sănătate indică infecţia cu HIV
- La cerere
Testarea la Baylor
La Baylor se efectuează testări gratuite pentru HIV, hepatita B și hepatita C. La cabinet se efectuează un test de sânge, o sesiune de consiliere pretestare şi una post testare în cadrul căreia beneficiarul serviciului află şi rezultatul testului.
Este mai bine să vă cunoaşteţi starea deoarece sunteţi ajutaţi să înfruntaţi boala, să evitaţi transmiterea infecţiei la persoanele apropiate, să vi se prezinte opţiunile de tratament şi să luaţi o decizie informată cu privire la gestionarea stării dumneavoastră de sănătate.
Unde vă puteţi testa:
La Constanţa:
- Centrul de Excelenta Clinica HIV, str. Prelungirea Liliacului nr.10
- Centrul de testare HIV, bd. Tomis nr.143, Policlinica 1, cabinet 243
La Tulcea:
- Centrul de testare HIV, str. 1848 nr. 32, Spitalul Judetean, sectia de boli infectioase.
Programaţi-vă acum! Găsiţi formularul online aici https://www.fundatiabaylor.ro/hiv/programare-testare şi aici https://www.fundatiabaylor.ro/hepatita/programare-testare sau telefonic, la numărul 0241 691 730.