Persoanele infectate cu HIV care fumează și care urmează o terapie antiretrovirală prezintă în medie un risc de 10 ori mai mare de a muri din cauza unui cancer pulmonar decât din cauza infecției lor, potrivit unui studiu ce a fost publicat luni în Statele Unite, informează AFP, citat de Agerpres. „Să fii fumător și să fii seropozitiv este o combinație deosebit de nefastă atunci când este vorba de cancer pulmonar”, a explicat medicul Krishna Reddy de la Massachusetts General Hospital din Boston, care a coordonat acest studiu apărut în Journal of the American Medical Association (JAMA).
„Ratele fumatului sunt extraordinar de ridicate în rândul persoanelor infectate cu HIV, virusul imunodeficienței umane, care crește riscul de cancer pulmonar”, a precizat același cercetător, citat de agenţia de ştiri.
Studiul sugerează că 10% din toate persoanele care primesc antiretrovirale, indiferent dacă fumează sau nu, adică aproximativ 60.000 de indivizi, vor muri din cauza unui cancer pulmonar. Persoanele seropozitive au în prezent o speranță de viață aproape normală datorită acestor tratamente, însă fumatul și infecția cu HIV le expun în fața unui risc de dezvoltare a cancerului pulmonar care este mult mai mare decât riscul înregistrat în rândul fumătorilor seronegativi.
Aflaţi mai multe despre cum fumatul dăunează sănătăţii persoanelor infectate cu HIV pe canalul de Youtube al Fundaţiei Baylor
„Acest tip ce cancer este de acum una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul seropozitivilor, în contextul în care aproape toate aceste decese ar putea fi evitate”, a subliniat medicul Rochelle Walensky, coordonatoarea secției de boli infecțioase din cadrul Massachusetts General Hospital, coautoare a studiului, citată de Agerpres.
Cercetătorii americani au utilizat un model de simulare computerizată pentru a determina riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar în rândul seropozitivilor, în funcție dacă fumau, dacă erau foști fumători sau dacă nu au fumat niciodată. Medicii au ținut cont și de regularitatea tratamentului lor antiretroviral. Modelul include și parametrii de risc aferenți altor maladii, precum patologiile cardiovasculare, care cresc odată cu fumatul.
Studiul arată că aproape 25% dintre seropozitivii care iau cu regularitate antiretrovirale dar continuă să fumeze vor deceda din cauza unui cancer pulmonar.
Dintre aceia care renunță la fumat înainte de vârsta de 40 de ani, doar 6% vor muri din cauza unui cancer pulmonar.
Autorii studiului au estimat, de asemenea, că persoanele infectate cu HIV, fumează și iau antiretrovirale prezintă un risc de 6-13 ori mai mare de a muri din cauza unui cancer pulmonar decât din cauza SIDA, în funcție de numărul țigaretelor fumate în fiecare zi și de sexul lor — bărbații sunt cel mai expuși în fața acestui risc superior.
În rândul fumătorilor înveterați, acest risc se apropie de 30%.
Sursa text: www.agerpres.ro