A intrat în vigoare noul protocol terapeutic fără interferon pentru hepatita C

Un nou protocol terapeutic cu medicamente fără interferon pentru hepatită cronică şi ciroza hepatică compensată cu VHC. Noutățile cuprinse într-un ordin semnat de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și de ministrul Sănătății au fost publicate pe 4 februarie în Monitorul Oficial nr. 80 bis, intrând astfel în vigoare.

Ministerul Sănătății a introdus oficial noul protocol terapeutic pentru hepatita cronică cu medicamente cu acțiune antivirală directă (fără interferon).

Tratamentul fără interferon are o rată de succes în vindecarea hepatitei C de peste 95%.

La noul protocol terapeutic care vizează patru opțiuni de tratament fără interferon vor putea avea acces 17.600 de pacienți adulți eligibili, indiferent de gradul de fibroză.

În premieră, programul de tratament fără interferon include și 100 de copii și adolescenți cu vârste între 10 și 18 ani.

Protocolul include două terapii:

  • ledipasvir-sofosbuvir,
  • ombitasvir-paritaprevir-ritonavir cu dasabuvir.

Medicii cu specializările gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Argeș, București, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș, Suceava, Vâlcea și Casa OPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești).

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS.

Share

Articole similare