Medicii de familie din județul Constanța, entuziasmați de inițiativa de intensificare a colaborării cu Centrele Baylor de testare voluntară pentru hepatite și HIV

Specialiștii în sănătate sunt cu toții de acord că depistarea precoce a infecțiilor asimilate bolilor cronice, așa cum sunt HIV și hepatitele B și C este esențială pentru evoluția ulterioară a stării pacienților.

Adriana Nuță, medic de familie și Adelina Corduneanu, consilier testareÎn județul Constanța suntem privilegiați. Pacienții noștri au de foarte mulți ani, acces gratuit, necondiționat de existența asigurării de sănătate, la un serviciu de testare și consiliere pentru infecții transmise prin sânge infectat. Îndrăznesc să vorbesc și în numele colegilor mei atunci când afirm că parteneriatul cu Fundația Baylor Marea Neagră este în beneficiul direct al pacienților noștri, al comunității în general”, a declarat Adriana Nuță, medic de familie în localitatea 23 August, județul Constanţa.

Am reluat întâlnirile cu medicii de familie din dorința de a le reaminti angajamentul nostru în ceea ce privește sănătatea comunităților din județ. Acolo unde nu pot ajunge beneficiarii la un centru de testare, putem ajunge noi cu laboratorul mobil. Am rezervat o zi a săptămânii pentru testări în teritoriu și recunosc că această activitate îmi oferă o mai mare satisfacție știind că nu toți cei care se prezintă la laboratorul mobil dispun de timpul și banii pentru a veni la unul dintre centrele de testare voluntară pe care le avem din 2007 în Constanța. Mi-am asumat rolul de ambasador al serviciului de testare voluntară și mă bucură foarte mult interesul cu care medicii de familie din teritoriu primesc oferta noastră.” – a declarat Adelina Corduneanu, consilier testare.

A ști dacă ai HIV sau hepatita B sau C înseamnă că te poți trata și nu mai transmiți infecția și altora. Persoanele testate care au rezultat reactiv, beneficiază tot gratuit de o a doua analiză în scopul confirmării infecției. Ulterior primesc informații despre serviciile de îngrijire pe termen lung și sunt sprijinite și în continuare, cu servicii medicale și psiho-sociale.

Tratamentul cu antivirale poate avea efecte adverse intense, poate reprezenta o provocare pentru că trebuie urmat toată viața în cazul infectării cu HIV sau VHB. Așada, serviciile psihosociale vin în sprijinul beneficiarilor pentru ca aceștia să poată continua tratamentul. Navigatorii de pacienți preiau beneficiarii, ajutându-i să își întocmească dosarele medicale. În acest fel, bolnavul poate beneficia de tratament cât mai aproape de momentul diagnosticării.

Mihaela Bogdan, director de programe la Fundația Baylor Marea Neagră, a declarat: „În acest an am depășit borna de 100 000 de persoane testate. Am realizat acest lucru cu ajutorul echipei de testare, al navigatorilor și asistentelor medicale. Medicii de familie fac un mare serviciu comunităților în care lucrează prin popularizarea programului de Consiliere şi Testare Voluntară. Ce facem noi la Fundația Baylor Marea Neagră este să asigurăm consiliere și testare de calitate, la standarde etice și nediscriminative, îndeplinind toate criteriile stabilite de Organizația Mondială a Sănătății şi UNAIDS.

Pentru a afla mai multe amănunte despre modul în care se desfășoară propriu-zis o testare voluntară însoțită de consiliere, cine ar trebui să se testeze și ce urmează după testare în cazul unul rezultat reactiv, vă invităm să citiți articolul „Testare: când, cum și ce urmează”.

Share

Articole similare