„Gemenele japoneze” – lansare de carte la Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor

Pe 1 Decembrie, Constanța comemorează vieți fragede secerate de SIDA

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor SIDA, Fundația Baylor Marea Neagră a găzduit lansarea volumului „Gemenele japoneze”.

Am avut privilegiul să participăm la un eveniment restrâns în cadrul căruia dr. Rodica Mătușa a ales să împartă emoția momentului cu colaboratorii săi. Câțiva dintre ei sunt colaboratori de cursă lungă și au însoțit-o pe parcursul celor aproape 40 de ani în care a ales să muncească cu copiii infectați cu HIV din Constanța. Alții, mai tineri, s-au alăturat pe parcurs echipei construite prin eforturile pionierilor care au pus bazele îngrijirii persoanelor care trăiesc cu HIV la Constanța.

SIDA face parte din memoria colectivă a orașului Constanța. România avea peste jumătate din copiii seropozitivi ai Europei, la Constanța aflându-se cei mai mulți dintre ei. 67% dintre copiii infectați cu HIV erau instituționalizați. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a preluat 200 de copii: „Acolo, în acel spaţiu dormeau, mâncau, făceau injecţiile; fără să plângă, fără să ştie că există şi altceva în afara acelui loc şi a curţii spitalului, în care, atunci când abea mergeau, ajungeau foarte rar. Erau duşi în braţe sau în cărucioare şchioape la radiologie sau în cabinetele din policlinica alăturată spitalului.” – rememorează dr. Rodica Mătușa, medic specialist, doctor în științe medicale, consultant medical la Fundația Baylor Marea Neagră.

Fragmentul citat se regăsește în primele pagini ale volumului „Gemenele japoneze”. Cea de a doua carte semnată de Rodica Mătușa și apărută la Editura Hermann din Sibiu.

„Gemenele japoneze” de Rodica Mătușa este un volum de memorii și ficțiune despre cum se trăiește meseria de medic, nu despre cum se face. Despre gesturi, cuvinte, discuții care au rămas în memoria medicului și care, scoase la lumina paginii, ne vor schimba și pe noi. Recomand volumul nu doar celor care vor să recupereze o parte din memoria orașului nostru, dar și celor cărora le place o carte bine scrisă. Pentru că este foarte bine scrisă!” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.

 

Share

Articole similare