Diagnostic
Medicul specialist efectuează un examen fizic prin:
• verificarea nodulilor limfatici, pentru a vedea dacă sunt umflați și
• folosirea stetoscopului, pentru ascultarea sunetelor produse de plămâni în timpul respirației
Pentru confirmarea și determinarea tipului de tuberculoză, doctorul va recomanda și o serie de investigații:
• Testul cutanat – doctorul va injecta o substanță numită tuberculină-PPD pe partea interioară a brațului. Timp de 48-72 de ore, vei fi examinat pentru a vedea dacă apare o umflătură în locul injecției. O umflătură roșie solidă înseamnă că ai tuberculoză;
• Testul de sânge – este folosit pentru a confirma sau a respinge tuberculoza activă sau latentă. Prin acest test, se măsoară reacția sistemului imunitar la bacteria M. tuberculosis. Un singur test de sânge este suficient dacă ai un risc mai mare de infecție sau dacă testul cutanat a fost negativ;
• Teste de imagistică – acestea vor fi recomandate dacă testul cutanat este pozitiv. Testele cu raze X sau computerul tomograf arată, în cazul persoanelor cu tuberculoză, câteva pete albe pe plămâni sau anumite schimbări pulmonare, în cazul tuberculozei active.
Tratament
Cazurile de tuberculoză sunt tratate prin administrarea de medicamente.
• Tratamentul tuberculozei active presupune administrarea de antibiotice pe o perioadă de cel puțin 6-9 luni. Durata tratamentului este influențată de starea de sănătate, vârstă, precum și de localizarea infecției.
• Tuberculoza latentă se tratează cu izoniazidă, rifampicină, etambutol sau pirazinamidă.
• Tuberculoza rezistentă la medicamente se tratează cu antibiotice din familia fluorochinolonei, amikacină sau capreomicină, pe o perioadă de 20-30 de luni.
Tuberculoza în România
Toate persoanele diagnosticate cu tuberculoză primesc tratament gratuit. După diagnosticarea unei persoane bolnave se desfășoară o anchetă epidemiologică. Toate persoanele cu care bolnavul a intrat în contact sunt chemate la unități medicale pentru a face gratuit analize pentru diagnosticarea infecției.
Confidențialitate
Persoanele care au intrat în contact cu un bolnav de tuberculoză diagnosticat nu pot Afla de la personalul medical numele acestuia.
Izolare
Diagnosticarea unui caz de tuberculoză pulmonară (care este contagioasă) impune respectarea măsurii de izolare într-un salon de spital pentru cca 1 – 2 săptămâni, timp în care tratamentul administrat face ca persoana bolnavă să nu mai poată transmite infecția.
Pentru a ști cu siguranță că nu mai există risc de transmitere a tuberculozei, se fac teste de laborator. Rezultatul „negativ” al acestora indică faptul că nu mai prezinți un pericol pentru sănătatea altor persoane.