Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA beneficiază în continuare de servicii stomatologice dedicate
Dantura este importantă. Dinții sănătoși fac zâmbetele frumoase și, mai important, sunt responsabili de mestecarea alimentelor și de administrarea medicamentelor.
Afecțiuni netratate precum cariile, lipsa unor dinți, sângerarea gingiilor și sensibilitatea dentară au un impact negativ asupra calității vieții.
Serviciile de îngrijire dentară nu sunt accesibile unui număr semnificativ de persoane din cauza costurilor ridicate. Există și grupuri de persoane care, atunci când doresc să meargă la dentist, se confruntă cu bariere suplimentare, cum ar fi discriminarea.
Aceasta este și situația persoanelor care trăiesc cu Virusul Imuno-deficienţei Umane (HIV)/ Sindromul Imuno-deficienţei Umane (SIDA) și care accesează cu dificultate îngrijirile stomatologice atât de necesare, chiar și acum când HIV este o afecțiune cronică ce poate fi gestionată cu succes datorită tratamentului existent.
Care sunt factorii care fac persoanele cu HIV/SIDA mai expuse riscului de a avea probleme de sănătate orală decât restul populației? Cei mai frecvenți sunt reprezentați de costurile ridicate, teama de a fi refuzați de medicul stomatolog, impactul pe care îl are boala cronică asupra sistemului lor imunitar, efectul medicației continue asupra sănătății orale și aptitudinile personale de igiena orală.
În acest context intervine cabinetul stomatologic dedicat persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA al Fundației Baylor Marea Neagră, unic la nivel național, locul în care diagnosticul HIV este doar o altă boală de luat în considerare atunci când sunt oferite îngrijirile stomatologice și care oferă persoanelor care trăiesc cu HIV garanţia că nu le va fi refuzat tratamentul.
Cabinetul stomatologic al Fundației Baylor Marea Neagră oferă soluții medicale gratuite pentru problemele critice de sănătate orală ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA cu ajutorul partenerilor care s-au alăturat proiectului pentru a asigura accesibilitatea și continuitatea serviciilor de medicină dentară.
Un astfel de partener este ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care, pentru al șaselea an consecutiv, a ales să sprijine programul „O mai bună sănătate orală pentru toate persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA”.
„Cabinetul stomatologic de la Baylor România va continua să existe atâta timp cât vor exista ziduri care să împiedice accesul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA la îngrijire stomatologică. Terapia antiretrovirală le-a schimbat viața persoanelor care trăiesc cu această afecțiune cronică, dar, chiar și în anul 2020, se manifestă încă frică și ignoranță în raport cu HIV și cu persoanele care trăiesc cu această boală. Lucrurile se schimbă, însă ele se schimbă prea lent pentru cei care trăiesc cu HIV sau SIDA și care au nevoie de un tratament specific.
O sănătate orală bună este esențială pentru cei a căror viață este afectată de această boală cronică. Oamenii uită că sănătatea dinților determină ce putem mânca și, cel mai important, ne poate diminua capacitatea de a lua medicamente. Viața persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA depinde de autoadministrarea regulată a medicamentelor. Serviciile stomatologice de la Baylor sunt accesate de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA și care, în cea mai mare parte, locuiesc în regiunea noastră, adică Dobrogea, dar, din când în când, primim solicitări și din alte părți ale României”, a declarat Ștefania Mihale, Director Dezvoltare Proiecte Medicale la Baylor.
Fundaţia Baylor Marea Neagră
Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării şi îngrijirii bolilor infecţioase şi cronice. Baylor își desfășoară activitatea la Centrul de Excelență Clinică în Constanța, susține trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea, primele din ţară.
Fundația Baylor Marea Neagră urmăreşte să reducă impactul bolilor infecțioase precum HIV, hepatitele virale, tuberculoza și bolile cu transmitere sexuală.
Baylor România este membră a unei rețele de centre cu sediul în Houston, Texas, la Colegiul de Medicină Baylor și Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 20 de țări din Africa, America de Nord, America de Sud și Europa de Est, în care BIPAI îşi desfăşoară activitatea cu scopul de a spori accesul la servicii centrate pe familie.
ExxonMobil
ExxonMobil are o lungă istorie în România, fiind prima companie petrolieră americană care a funcționat în România prin intermediul Standard Oil Company din New Jersey (Compania Româno-Americană, 1903-1948). Din noiembrie 2008, ExxonMobil a revenit în România în sectorul upstream, desfășurând operațiuni în zona de mare adâncime a perimetrului XIX Neptun din Marea Neagră. În sectorul downstream, ExxonMobil este prezent în România din anul 1992.