Am lansat Raportul Anual Baylor 2019

Despre începuturi

Acum două decenii, se înfiinţa la Houston Iniţiativa Internaţională Baylor pentru SIDA de la Spitalul de Pediatrie Texas, (BIPAI). Este important să reţinem acest lucru, deoarece BIPAI oferă copiilor şi familiilor acestora servicii de sănătate de cea mai înaltă calitate, cu impact major, care răspund unor exigente standarde etice, servicii de instruire pentru toate categoriile de profesionişti din domeniul sănătăţii, precum şi studii clinice în domenii precum HIV, malarie, malnutriţie şi alte afecţiuni cu un puternic impact asupra copiilor şi familiilor acestora din întreaga lume.

În urmă cu 18 ani îşi deschidea porţile Clinica HIV din Constanța. Iniţiativa Internaţională Baylor pentru SIDA de la Spitalul de Pediatrie Texas a asigurat renovarea şi funcţionarea acestei clinici: acestea au fost primele programe importante ale BIPAI în România. Ulterior, BIPAI a replicat modelul de îngrijire din România în numeroase Centre de Excelenţă Clinică din întreaga lume. Potrivit prevederilor statutare, Fundaţia Baylor desfăşoară activităţi de interes public comunitar în sfera de competenţă a Ministerului Sănătăţii.

Cine sunt cei care suţin financiar programele Baylor

Generozitatea finanțatorilor și sponsorilor, alături de abilitățile și dedicația personalului nostru, au puterea de a schimba vieţile a mii de persoane. Le mulţumim tuturor acelora care dăruiesc bani, timp, talent şi energie pentru ca Baylor să îşi poată îndeplini misiunea.

În 2019,  Baylor a investit în sănătatea comunității prin proiectele de screening gratuit pentru HIV şi hepatite şi de îngrijire medicală şi psihosocială pe termen lung 2 994 867 lei (706 686 USD). Specialiştii noştri fac eforturi pentru a asigura gestionarea corectă a fondurilor, pentru a asigura sustenabilitatea financiară, scopul find acela de a ne îndeplini angajamentele luate atât faţă de cei care ne susţin financiar cât și faţă de comunitatea care contează pe serviciile pe care le oferim. Atunci când finanțatorii ne acordă fonduri, investesc atât în îndeplinirea misiunii Baylor, cât și în îndeplinirea propriei lor misiuni. Prin urmare, este obligatoriu să păstrăm întotdeauna o evidență precisă a rezultatelor noastre, în călătoria noastră către îndeplinirea obiectivelor asumate.

Raportul anual cuprinde, în transparenţă, informaţii despre munca aflată în spatele atragerii de finanţări care să asigure continuitatea programelor pe care comunitatea le cunoaşte şi la care apelează ori de câte ori are nevoie, dar şi pentru lansarea unor noi programe care să contribuie la o calitate cât mai bună a vieţii celor care trăiesc cu boli cronice. Puteţi afla detalii despre organizaţiile care ne acordă susţinere financiară şi mai ales care sunt programele pe care acestea le finanţează. Puteţi găsi aceste informaţii la paginile 5 – 7, acolo unde vă spunem şi cum ne puteţi ajuta.

Ce am făcut în 2019

Programul de testare voluntară pentru HIV se desfăşoară fără întrerupere din 2007. Începând din 2010, Fundaţia Baylor Marea Neagră a extins progamul de testare şi pentru hepatitele B şi C, acesta demonstrându-şi impactul pozitiv în viaţa comunităţii. În 2019, s-au testat gratuit la Baylor 7798 persoane. În acelaşi an, am putut asigura diverse servicii clinice pentru peste 1000 de persoane care trăiesc sau sunt afectate de HIV, pentru mai mult de 600 de pacienți cu hepatită.

Cabinetele Baylor au găzduit 3944 de sesiuni de consiliere psihologică şi asistenţă socială şi 1379 consultaţii şi tratamente medicale.

Din 2004, la Baylor funcţionează Serviciul de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV de la mamă la copil (PMTCT). În 2019, o echipă a Fundaţiei a dezvoltat pe baze ştiinţifice noi instrumente concepute pentru a educa și a sprijini viitoarele mame care trăiesc cu HIV. Acestea trebuie să aibă atât capacitatea de a gestiona cu succes infecţia cu HIV cât şi să poată avea copii sănătoşi. Echipa a identificat atât factorii care favorizează dezvăluirea sarcinii, cât și barierele care pot conduce la întârzierea sau chiar evitarea dezvăluirii sarcinii către echipa de îngrijire medicală şi psihosocială a persoanelor care trăiesc cu HIV. Proiectul a avut ca rezultat o listă de mesaje educaționale adaptate nevoilor beneficiarilor. Odată cu noile instrumente dezvoltate, Baylor speră că șansa familiilor în care unul sau ambii părinţi trăiesc cu HIV de a avea copii fără HIV se va îmbunătăți.

Pacienţii diagnosticaţi cu hepatită B şi C care solicită servicii de îngrijire pe termen lung la Baylor apreciază contribuţia echipei de navigatori de pacienţi la succesul pe care ei îl înregistrează în gestionarea cu succes a stării de sănătate: ei recunosc că înţeleg importanţa planurilor de monitorizare datorită consilierilor Fundaţiei. Scopul programului Fundaţiei Baylor pentru persoanele cu hepatită virală este acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor infectate cu virusurile hepatitice B şi C în judeţele Constanţa şi Tulcea. În mod direct, oferim servicii care nu se regăsesc în sistemul medical, iar indirect îi ajutăm pe pacienţi să profite la maximum de ceea ce oferă sistemul medical. Activitățile principale constau în evaluarea tuturor persoanelor care solicită serviciile de îngrijire, sprijin pentru îmbunătăţirea abilităţilor de autoîngrijire, navigare în sistemul public de sănătate, analize de sânge neacoperite de asigurarea medicală, activităţi de informare cu privire la drepturile pe care le au persoanele care suferă de hepatită cronică.

2019 marchează o premieră în ceea ce priveşte serviciile de îngrijire a pacienţilor cu boli cronice: am lansat programul de screening pentru prediabet la pacienţii cu hepatită şi HIV.

Ana-Maria Schweitzer a declarat: „Sunt deosebit de mândră că echipa Baylor a făcut un pas important în 2019: a fost stabilit cadrul pentru a include în portofoliul nostru programul de screening prediabet. De acest program vor beneficia iniţial pacienții noștri care trăiesc cu HIV și hepatită, ca parte a pachetului de servicii oferite, pentru a contribui la îmbunătăţirea rezultatelor clinice și a calităţii vieții lor. În același timp, lucrăm pentru implementarea mai multor intervenții de schimbare a stilului de viață, pentru a reduce morbiditățile asociate unui stil de viață sedentar și alegerilor alimentare nesănătoase.”

Raportul anual vă dezvăluie tabloul complet al activităţii noastre: numărul de beneficiari ai diferitelor servicii cel al sesiunilor/consultaţiilor.

Transfer susţinut de cunoştinţe

Fundaţia Baylor Marea Neagră a continuat să acţioneze în domeniul dezvoltării competențelor practice în rândul studenților și al profesioniștilor debutanţi din domeniul sănătății, transferându-le abilități în domenii precum comunicarea cu pacientul, aderenţa la tratament şi tehnica de puncţie venoasă. În aceste direcţii am colaborat cu Facultatea de Psihologie, Ştiinţele Educaţiei şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cu Facultatea de Psihologie, Ştiinţele Educaţiei şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, cu Facultatea de Medicină a Universităţii Ovidius şi cu şcolile postliceale sanitare din Constanţa.

În 2019, ne-am concentrat acţiunile în direcţia dezvoltării cunoştinţelor şi abilităţilor studenţiilor şcolilor postliceale sanitare şi ale asistenţilor medicali debutanţi. Aceştia au avut prilejul de a învăţa despre bolile infecţioase şi tehnicile specifice de prevenire de la doamna doctor Rodica Mătuşa care a susţinut cursuri cu tema „Principiile generale ale profilaxiei bolilor infecţioase” în faţa studenţilor şcolior postliceale sanitare din Constanţa şi a personalului medical şi auxiliar de la Centrul pentru îngrijirea şi asistenţa adulţilor „Armonia” din Negru Vodă. Cadrele medicale debutante şi viitoare sunt, în urma cursului, în măsură să contribuie la reducerea și controlul răspândirii infecțiilor virale.

Un alt demers educativ care s-a bucurat de succes şi care continuă şi în 2020 este cursul de puncţie venoasă. Studenții fără experiență anterioară au posibilitatea de a efectua puncţia venoasă pe brațe artificiale cu sânge sintetic în grupuri mici de studiu. Acest lucru le permite să îşi însuşească şi să stăpânească tehnica. Acest proiect educațional derulat de Baylor le permite viitorilor asistenţi medicali generalişti să efectueze această procedură la viitoarele lor locuri de muncă efcient şi în siguranţă.

Prezenţa în comunitate în 2019

Psihologii noștri au fost prezenţi printre adolescenţii şi adulţii tineri din mediul urban și rural al județului Constanța, educația pentru sănătate fiind integrată în oferta noastră de servicii: prin urmare, echipa noastră lucrează constant pentru a articula o alternativă menită să inspire generațiile tinere să se bucure de o viaţă sănătoasă.

Acţiunile noastre în comunitate au demonstrat şi în 2019 interesul pentru testarea și consilierea tinerilor adulți şi preocuparea pentru grupurile defavorizate, care se confruntă cu provocări sociale sau financiare.

Citiţi aici versiunea în limba română a Raportului Anual 2019/For the English version of the Annual Report 2019, click here

Share

Articole similare