Reprezentanţii Fundaţiei Baylor Marea Neagră se aşteaptă ca mai mulţi studenţi să aleagă să devină psihologi clinicieni
Studenţii masteranzi ai Facultăţii de Psihologie și Stiințele Educației, Departamentul de Psihologie și Asistență Socială de la Universitatea Ovidius, au avut prilejul în luna martie să afle detalii care să îi ajute să opteze pentru o carieră în psihologie clinică.
Studenţii s-au familiarizat cu activităţile desfăşurate în clinică în cadrul programelor de testare voluntară, de îngrijire medicală pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu HIV şi pentru bolnavii de hepatită B şi C. Au fost organizate sesiuni de pregătire susţinute de unii dintre cei mai experimentaţi membri ai echipei Fundaţiei, medicul primar pneumolog Emanoil Vasiliu şi psihologul clinician Gabriela Bâzâitu.
Cele două sesiuni de pregătire practică găzduite de Centrul de Excelenţă Clinică Baylor au permis studenţilor să înţeleagă care este rolul profesioniştilor din domeniul psihosocial, psihologi clinicieni şi asistenţi sociali, într-o clinică medicală care oferă servicii persoanelor afectate de boli cronice şi să se familiarizeze cu instrumente de lucru dezvoltate şi folosite de echipa Baylor în intervenţii. Studenţilor masteranzi le-au fost prezentate circuitul pacientului, etapele unei intervenții psihologice, instrumentele folosite în evaluarea pacienților, rolul echipei multidisciplinare.
Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei a declarat: „Ne dorim să îi motivăm pe cât mai mulţi studenţi să aleagă să devină psihologi clinicieni. Cu siguranţă este nevoie de un corp profesional mai numeros în acest domeniu! Colaborarea Fundaţiei Baylor Marea Neagră cu Departamentul de Psihologie și Asistență Socială al Facultăţii de Psihologie și Stiințele Educației este una îndelungată. Ne onorează invitaţia de a deveni parteneri ai proiectelor de formare a studenţilor în domeniul psihologiei clinice şi sperăm că prilejurile oferite studenţilor de a interacţiona cu colegii noştri vor contribui concret la alegerea drumului profesional viitorilor psihologi. Colegii mei lectori în cadrul celor două sesiuni de practică au apreciat seriozitatea şi implicarea participanţilor, interesul de a aprofunda cunostinţele teoretice însuşite. Interesul nostru este să continuăm şi să diversificăm formulele de colaborare şi, de vreme ce în ultimii ani cei mai mulţi dintre psihologii clinicieni pe care noi i-am recrutat sunt absolvenţii Universităţii Ovidius, apreciem calitatea demersului formator desfăşurat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.”
„Persoanele care suferă de boli cronice aşa cum sunt cele pentru care Baylor oferă servicii, infecţia cu HIV şi hepatitele virale B şi C, îşi gestionează cu rezultate mult mai bune starea atunci când serviciile medicale de care beneficiază sunt dublate de munca echipelor departamentului psihosocial. Aici la Baylor noi oferim servicii integrate de medicină, consiliere psihologică şi asistenţă socială. Le-am oferit studenţilor din cadrul programului de studii masterale informaţii cu privire la rolul profesioniştilor din domeniul psihosocial din perspectiva specialistului în ştiinţe medicale. Este util, consider eu, să înţeleagă care sunt mecanismele colaborative dintre domeniile noastre, astfel încât să putem contribui la succesul terapeutic în gestionarea unor stări care reprezintă o provocare pentru persoană,” a declarat medicul primar pneumolog Emanoil Vasiliu.
Gabriela Bâzâitu, psiholog clinician, le-a împărtăşit cu generozitate din experienţa sa în cadrul celei de a doua întâlniri. „Am profitat de întâlnirea cu colegii mai tineri pentru a le descrie instrumente de lucru realizate de echipa noastră şi pentru a-i ajuta să înţeleagă în ce constă munca noastră. Am încredere că, văzând modul nostru de lucru, interesul studenţilor pentru domeniul psihologiei clinice va creşte. Tema abordată în întâlnirea cu studenţii a a fost „Abilități de intervenție în evaluarea și consilierea pacienților cu boli cronice în privința aderenței terapeutice”. Pe parcursul întâlnirii, studenţii au asistat la un joc de rol, moment care a fost pregătit şi livrat împreună cu colega mea Florence Niculaie, asistent social. Jocul de rol a prezentat studenților modul în care se realizează transmiterea feedback-ului unui chestionar către pacient. Scopul pentru care am introdus acest moment în curs a fost acela de a-i ajuta pe studenți să conștientizeze dacă activitatea în domeniul psihologiei sănătății li se potrivește sau nu,” a declarat Gabriela Bâzâitu după întâlnirea cu studenţii Universităţii Ovidius.