Fundația Baylor Marea Neagră celebrează Ziua Mondială a Hepatitei

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de Ziua Mondială a Hepatitei în căutarea milioanelor de persoane care suferă de hepatită virală fără să ştie.

Fundaţia Baylor Marea Neagră – programul de testare și îngrijire pe termen lung pentru hepatite și HIV

Pentru Fundaţia Baylor Marea Neagră, Ziua Mondială a Hepatitei reprezintă un nou prilej de a reafirma hotărârea cu care ne îndeplinim misiunea de a ajuta comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire şi îngrijire a bolilor infecţioase.

Baylor desfăşoară acțiuni susţinute de testare pentru depistarea infecției cu HIV și cu virusurile hepatitice B și C. Testările gratuite fac parte din Programul Baylor de Testare și Îngrijire pe Termen Lung pentru Hepatite și HIV, demarat în 2014, tot cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei, declară: „Șapte persoane din 100 din regiunea Dobrogei sunt afectate de hepatitele virale B și C. De unde știm acest lucru? Realitatea din teren din ultimii șapte ani, cele peste 70 de mii de persoane testate gratuit la Baylor din fonduri private și donații, sunt evidențele noastre bazate pe dovezi. În ciuda activității intense a echipei Baylor, sunt încă cetățeni care nu s-au testat niciodată. Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, rugăm comunitatea să răspândească acest mesaj: Testaţi-vă! Programaţi-i la testare pe cei dragi! Și vaccinați-vă împotriva hepatitei B! Acestea sunt lucruri realiste şi realizabile pentru fiecare membru al comunităţii noastre, la nivel individual. Fiecare dintre noi are capacitatea de a deveni un agent al schimbării în lupta pentru eliminarea hepatitelor virale!

Colaborarea Fundaţiei Baylor Marea Neagră cu reprezentanţii mediului de afaceri, în calitate de donatori, şi ai autorităţilor locale, în calitate de facilitatori ai proiectelor pe care le derulăm în comunitate, ne încurajează să credem că obiectivele noastre realiste şi utilizarea cu înţelepciune a resurselor financiare şi a celor profesionale demonstrate de-a lungul anilor de echipa pe care am construit-o la Baylor, au susţinerea necesară pentru a genera o schimbare reală în prevenirea bolilor infecţioase şi pentru a facilita accesul la testare şi tratament. Suma alocată de Fundaţia Baylor Marea Neagră pentru efectuarea analizelor gratuite pentru pacienţii cu hepatite B și C în 2016 şi 2017 a fost de aproximativ 80.000 USD, întregul buget al Proiectului de Consiliere şi Testare Voluntară Baylor pentru regiunea Dobrogea atingând 2 milioane de dolari de-a lungul unui deceniu, între 2007 şi 2017.

La Baylor efectuăm testări gratuie pentru HIV şi hepatitele virale B şi C, acordăm servicii de îngrijire clinică şi psihosocială bolnavilor de hepatite virale B şi C, şi HIV/SIDA şi desfăşurăm o activitate intensă de informare a populaţiei cu privire la riscurile de contactare a infecţiei şi la măsurile de prevenţie.”

Mihaela Bogdan, director de proiecte, ne vorbeşte despre rezultatele înregistrate de Baylor în lupta cu virusurile hepatitice B şi C de la începutul anului 2018: „Testarea pentru hepatitele B şi C şi acordarea de servicii medicale şi psihosociale pentru bolnavii de hepatite virale fac parte dintr-un program multianual. Echipa noastră a efectuat 4.020 testări până la sfârşitul lunii iunie şi avem, 339 pacienţi cu hepatită în îngrijire în cadrul Fundaţiei. La Baylor au fost efectuate în primele şase luni ale anului 425 de evaluări ale stilului de viaţă şi depresiei asociate bolii cronice şi 2.954 intervenţii care presupun recoltarea de probe biologice, interpretarea rezultatelor analizelor medicale, orientarea în sistemul medical pentru punerea bolnavului în legătură cu medicul specialist, întocmirea dosarului pentru acces la tratament, feed-back pentru evaluările psiho-sociale efectuate la Baylor, consiliere. Din 2014, de la startul programului şi până la sfârşitul lui 2017, Baylor a avut în îngrijire 1274 pacienţi cu hepatită.

Ziua Mondială a Hepatitei şi obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030Din 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi intensifică în apropierea acestei zile eforturile de a informa şi de a sensibiliza populaţia generală, lumea medicală şi factorii de decizie cu privire la hepatitele virale, în sprijinul accesului la tratament, la programe de prevenire şi testare. Sloganul sub care se desfăşoară, la nivel global, acţiunile Zilei Mondiale a Hepatitei de anul acesta este „SĂ GĂSIM MILIOANELE LIPSĂ”.

Virusul hepatitic este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, fiind responsabil pentru 1,34 milioane de decese pe an – mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoză sau malarie. În lume, împreună, virusurile  hepatitei B și hepatitei C provoacă două din fiecare trei decese cauzate de cancerul la ficat.

Hepatita virală nu este o boală localizată geografic, iar virusurile hepatitice nu ţintesc anumite grupuri de oameni. Hepatita virală este o epidemie cu adevărat globală, care afectează dramatic milioane de persoane. Din 325 milioane de persoane care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, aproape 290 de milioane (9 din 10 oameni!) nu ştiu că trăiesc cu hepatita B sau hepatita C. Altfel spus, 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita B şi 80% dintre cele care trăiesc cu hepatita C nu ştiu că suferă de această boală! În cazul acestor oameni există riscul real de a dezvolta o afecţiune hepatică gravă, aşa cum sunt ciroza sau cancerul, precum şi să răspândească involuntar infecţia.

Hepatitele B şi C sunt epidemii tăcute care lovesc mai greu copiii, prin transmiterea verticală, de la mama infectată la copil, şi populaţiile marginalizate: consumatorii de droguri injectabile, minorităţile sexuale, migranţii, persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Virusurile hepatitice reprezintă un risc crescut şi pentru anumite categorii de profesionişti precum cadrele medicale, poliţiştii sau cadrele didactice.

In 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia Globală pentru Hepatite Virale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Documentul include obiectivul de eliminare a hepatitelor B şi C până în 2030, însă un număr foarte mic de state sunt pe cale să îndeplinească acest obiectiv. Datorită acestei strategii și disponibilității vaccinurilor și tratamentelor eficiente pentru hepatita B și a tratamentului împotriva hepatitei C, eliminarea hepatitei virale nu mai este un vis, însă o mai bună conștientizare și înțelegere a bolii și a riscurilor sunt prioritare, alături de accesul la tratament ieftin şi diagnosticare.

Ne aflăm într-un moment crucial: dacă nu vom acţiona imediat vom rata şansa de a elimina până în 2030 una dintre bolile care provoacă cancer. Obiectivele globale pentru anul 2030 ale OMS prevăd ca 90 la sută dintre cei infectaţi cu virusul B şi virusul C să fie testaţi şi 80 la sută dintre pacienţii eligibili să urmeze un tratament. Anul acesta, de Ziua Mondială a Hepatitei, tema eliminării hepatitelor virale este cea care uneşte persoane, organizaţii, decidenţi, chemaţi să acţioneze împreună. Fără un efort susţinut de a diagnostica persoanele infectate cu VHB sau VHC, ratele de tratament vor scădea, vor creşte ratele de infectare, iar obiectivul de eliminare al hepatitei virale până în 2030 nu va mai putea fi atins.

 Fundaţia Baylor Marea Neagră

În prezent, Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor

infecțioase. Baylor își desfășoară activitatea la  Centrul de Excelență din Constanța, deţine trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară) şi un laborator mobil pentru testare. Fundația Baylor Marea Neagră încearcă să micșoreze impactul bolilor infecțioase cum ar fi: infecția cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza și infecţiile cu transmitere sexuală.

Baylor România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 20 de țări din Africa, America de Nord, America de Sud și Europa de Est în care BIPAI lucrează pentru creșterea accesului la servicii  centrate pe familie.

 

Share

Articole similare