Toleranța bacteriană la antibiotice

În ultima perioadă se discută mult despre rezistența bacteriană la antibiotice, România ocupând un loc fruntaș privind utilizarea la scară largă, și de multe ori nejustificat, a antibioticelor.

Posibilitatea complicării infecțiilor virale cu infecții bacteriene îi împinge pe medici să prescrie, de asemenea nejustificat, antibiotice. Capacitatea de adaptare a bacteriilor este superioară ritmului de producere a noi antibiotice.

Expunerea intermitentă la antibiotice induce toleranța bacteriană la ele. Bacteriile care nu se află într-un proces activ de înmulțire, ci doar în creștere lentă, pot supraviețui antibioticelor bactericide (adică acelea care acționează doar în faza activă de diviziune celulară). Cu alte cuvinte, bacteriile au devenit tolerante la antibioticul respectiv cu câteva cicluri de înmulțire înainte de a deveni rezistente.

Aceste lucruri trebuie să dea de gândit celor care își spun : „iau cutare antibiotic  pentru că mi-a fost de folos data trecută” sau chiar medicului care prescrie același antibiotic, în repetate rânduri, pentru o infecție recurentă.

Studiile arată că limitarea utilizării antibioticelor, în cazuri discutabile, nu crește mortalitatea, ci scade durata internării.

Dr. Rodica Mătușa

Share

Articole similare