Fundația Baylor Marea Neagră: intervenții psihosociale personalizate pentru persoanele care trăiesc cu HIV

Echipa Fundației Baylor Marea Neagră din Constanța continuă să facă progrese remarcabile în sprijinul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA (PLWHA), prin dezvoltarea și implementarea unor intervenții psihosociale personalizate.

În cadrul unui studiu longitudinal, cercetătorii de la Fundația Baylor Marea Neagră, Instituto Universitario Avedis Donabedian – Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), Instituto de Recerca Sant Joan de Deu, Barcelona, CIBERESP, Spania au creat un sistem de evaluare bazat pe rezultatele raportate de pacienți (Patient-Reported Outcomes – PRO), care le permite să evalueze nevoile psihosociale și de sănătate ale pacienților și să ofere sprijin adaptat fiecărui individ.

Această abordare bazată pe feedback-ul pacienților ne ajută să oferim intervenții mai eficiente, adaptate nevoilor reale ale pacienților noștri”, explică Ana-Maria Schweitzer, autoarea principală a studiului. „Prin integrarea acestei evaluări în îngrijirea de rutină, am reușit să contribuim la îmbunătățirea calității vieții și a stării generale de sănătate a persoanelor care trăiesc cu HIV.

Impactul semnificativ al intervențiilor personalizate

Din 2018, 890 de pacienți înregistrați la clinica Baylor din Constanța au fost evaluați folosind sistemul PRO. Dintre aceștia, 337 au completat evaluarea de cel puțin trei ori, oferind echipei date valoroase pentru a ajusta intervențiile. În cadrul acestor evaluări, echipa a realizat 2526 de intervenții, care au vizat diverse aspecte ale stării de sănătate și bunăstării pacienților.
Unul dintre rezultatele remarcabile ale studiului a fost creșterea calității vieții pacienților. Dintre intervențiile realizate, 28,5% s-au concentrat pe capacitățile cognitive și comportamentale ale pacienților, iar 23,4% au vizat îmbunătățirea calității vieții. Alte intervenții au abordat motivația pacienților (16,6%), comportamentele sănătoase (19,8%) și starea de sănătate generală (12,4%).

Pacienții care au beneficiat de aceste intervenții au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării lor generale de sănătate și a calității vieții”, a spus Elena Melinte – Rizea, psiholog șef în cadrul Fundației. „Este important să menționăm că aceste rezultate nu se limitează doar la sănătatea fizică, ci includ și funcționarea fizică și satisfacția legată de viață a pacienților noștri.

O abordare modernă în îngrijirea persoanelor cu HIV

Programul de intervenții psihosociale personalizate oferit de Fundația Baylor are la bază un model teoretic care evaluează capacitatea, motivația și oportunitățile fiecărui pacient. În funcție de rezultatele evaluării, pacienților le sunt oferite intervenții psihosociale, fie prin consiliere cu psihologi și asistenți sociali, fie prin rapoarte personalizate și îngrijire medicală standard.

Aceste intervenții personalizate nu doar că răspund nevoilor fizice și medicale ale pacienților, dar îi ajută să își regleze comportamentele și să își îmbunătățească calitatea vieții pe termen lung”, adaugă Schweitzer. „Prin monitorizarea constantă a stării lor de sănătate și ajustarea intervențiilor, putem oferi un sprijin eficient și adaptat fiecărui pacient.

Provocări și perspective

Cu toate că rezultatele sunt promițătoare, echipa de la Baylor recunoaște și provocările întâmpinate. „Evaluarea și monitorizarea constantă a pacienților poate fi o sarcină complexă, iar simplificarea acestor procese este un obiectiv pentru noi”, afirmă Schweitzer. „Însă, impactul pozitiv pe care îl observăm în viața pacienților ne motivează să continuăm.”

În concluzie, intervențiile psihosociale ghidate de rezultatele raportate de pacienți au demonstrat un impact semnificativ asupra stării de sănătate și a calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV. „Acest model de îngrijire reprezintă un pas important în îmbunătățirea îngrijirii persoanelor cu boli cronice”, subliniază Schweitzer. „Simplificarea și personalizarea evaluărilor și intervențiilor sunt viitorul îngrijirii medicale.