Noua terapie pentru hepatita C disponibilă și pentru pacienții din România

Tratamentul fără interferon este considerat revoluționar deoarece față de terapiile folosite până în prezent, are eficiență de aproape 100%, are efecte secundare foarte puține, se ia pe o perioada mult mai scurtă și se poate acorda oricărei persoane cu hepatita C, indiferent de vârstă sau de starea de afectare a ficatului. Totuși, având în vedere că la noi în țară fondurile pentru tratamentul acestei afecțiuni sunt limitate, la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-au stabilit o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească pacienții pentru a avea acces la noul tratament.

Astfel, pe pagina de web a CNAS a fost publicat Ordinul nr. 357 din 8.06.2015 referitor la introducerea tratamentului interferon-free pentru pacienții cu diferite forme clinice de infecție cu VHC (virusul hepatitic C). Noile scheme terapeutice cu medicamente cu acțiune virală directă vor fi prescrise doar de medici gastroenterologi și medici specialiști boli infecțioase, în cadrul a 9 centre din țară (București, Cluj,  Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea), fiecare caz propus pentru includerea în tratament urmând a fi aprobat, în prealabil, de către Comisia de experți pentru afecțiuni hepatice a Ministerului Sănătății conform Ordinului 280/2015, publicat în Monitorul Oficial al României din 7.05.2015. Ordinul conține și criteriile de eligibilitate pentru includerea pacienților în tratamentul interferon-free.

Pentru această terapie există trei scheme de tratament, urmând ca medicii prescriptori să o aleagă pe cea potrivită în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, dosarele pacienților eligibili, urmând a fi aprobate în final de Comisia de experți pentru afecțiuni hepatice a Ministerului Sănătății.

Se estimează că în prezent pentru noul tratament numărul de pacienți eligibili este de aproximativ 5000.

În cadrul criteriilor de includere pe tratament cel mai important, alături de alte criterii, este stadiul de fibroză F4 (determinarea fibrozei prin fibroscan trebuie făcută doar la fibroscanurile din cele 9 centre), sau stadiul de fibroză F3 combinat cu alte probleme medicale gen depresie severă, boli autoimune sau diabet tip 1 dezechilibrat.

Tratamentul poate fi acordat atât pacienților naivi, care nu au mai fost tratați pentru hepatita C, cât și pacienților care nu au avut un rezultat bun la terapiile anterioare (cu peginterferon și ribavirină).

În plus mai pot beneficia de tratament persoanele care au, pe lângă infecția cu virusul hepatitic C și alte coinfecții cum ar fi infecția cu HIV sau cu virusul hepatitic B.

Fundația Baylor Marea Neagră se implică activ în sprijinul pecienților cu hepatita C, încă din anul 2010 când și-a extins programul de consiliere și testare pentru infecția cu HIV și la infecția cu virusurile hepatitice B și C. De asemenea, începând din 2014 a fost demarat Proiectul de testare și îngrijire pe termen lung pentru hepatite și HIV, prin care se dorește transferarea celor învățate despre nevoile persoanelor cu HIV și în domeniul îngrjirii persoanelor cu hepatite virale. Astfel se are în vedere susținerea pe termen lung a pacienților și familiilor acestora.

Share

Articole similare