Sesiuni de informare pentru viitoarele cadre medicale

Educația pentru sănătate în rândul tinerilor și mai ales în rândul celor care vor deveni cadre medicale reprezintă o preocupare continuă a echipei Fundației Baylor Marea Neagră, mai ales în contextul actual în care ne confruntăm cu o creștere accentuată a incidenței bolilor infecțioase și în special a infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C.

De la începutul anului și până în prezent peste 200 de elevi ai școlilor postliceale din Constanța au asistat la sesiunile de informare organizate de lectorii Centrului de Excelență Baylor.

Participanții au fost foarte interesați de modalitățile de transmitere a virusurilor hepatitice, dar și de măsurile pe care le pot lua pentru a putea evita infectarea. Ei au aflat că respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție la locul de muncă sunt esențiale, orice abatere de la acestea putând duce la contractarea unei infecții. De asemenea s-a pus un accent deosebit pe utilizarea vaccinului împotriva virusului hepatitic B, având în vedere că, deși acesta face parte din calendarul de vaccinări obligatorii, în ultima vreme a crescut numărul persoanelor care refuză să se imunizeze și să-și imunizeze și bebelușii.

Echipa Baylor, prezentă la întâlnirile cu studenții, a pus accentul pe importanța informării, a testării, vaccinării și respectării procedurilor de sterilizare. Viitorii asitenți medicali au avut posibilitatea să opteze pentru verificarea statusului în privința celor trei boli infecțioase, testându-se în laboratorul mobil deplasat special pentru ei în incinta școlilor, după finalizarea sesiunii de informare. ”Consilierea și testarea desfășurată la cererea unor instituții, nu încalcă dreptul la alegere în privința verificării stării de sănătate și se desfășoară într-un cadru care asigură confidențialitatea, numai după oferirea consimțământului scris din partea solicitantului. De asemenea, rezultatele sunt oferite personal și exclusiv solicitantului testării, conducerea instituției neavând acces la acestea sau la alte informații ale studenților (sau angajaților, în alte cazuri), care sunt comunicate psihologului în timpul discuției pre sau post testare”, a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul programului de testare

Sesiunile de informare derulate de Baylor vor continua și în următoarea perioadă. Ele sunt parte integrantă ale campaniei de prevenire a bolilor infecțioase desfășurată la nivelul comunității, în cadrul programului care include consilierea și testare, dar și servicii de îngrijire pe termen lung pentru pacienții cu diagnostic de boală cronică – hepatită de tip B sau C.

Share

Articole similare