Arma secreta in lupta cu `ucigasii tacuti` (Hepatitele B, C si HIV)

Cercetatorii, medicii si alti oameni de stiinta sunt in acord unanim – este posibil sa ne protejam de infectia cu virusuri letale cum sunt HIV si hirusurile hepatitice B si C. Acestia trei sunt considerati ucigasi tacuti – infectii fara simptome si semne, care cresc semnificativ riscul de mortalitate din cauza maladiilor asociate.

Nu trebuie sa devenim victimele acestor virusuri si sta in puterea noastra sa ne protejam. In conditiile in care ratele de transmitere pe cale sexuala a acestor infectii ajung pana la 60% in functie de virus, prezervativul este arma secreta pe care o avem la indemana pentru a ne proteja viata de aceste teribile infectii.

Pentru comunitatea din Dobrogea, vestile bune nu se termina aici. Avand in minte scopul final – prevenirea transmiterii celor trei virusuri, doua mari organizatii si-au dat mana, punand in comun cunostintele, finantele si expertiza de care dispun pentru a face o ampla campanie de informare si testare la nivelul comunitatii din Dobrogea pentru depistarea infectiilor si pentru educarea oamenilor pentru prevenirea transmiterii bolilor infectioase in comunitate. Pana la sfarsitul acestui an, Fundatia Baylor va testa gratuit populatia din Dobrogea, iar Love Plus va oferi gratuit prezervative pentru toti cei care se testeaza.

Donatia LOVE PLUS este semnificativa: 10.000 de prezervative !

Fundatia Baylor este o organizatie ce activeaza in sfera prevenirii si tratarii bolilor infectioase inca din 2004. Pana in prezent a testat rapid, gratuit si confidential pentru depistarea HIV sau a virusurilor hepatiticeeste 22.000 de persoane. Testele pe care ei le efectueaza inca din 2007, pun in evidenta un fapt ingrijorator – aprox 7% din populatie este infectata cu unul dintre aceste virusuri. Baylor estimeaza ca numarul persoanelor infectate este mult mai mare decat cel raportat, acest fapt fiind cauzat in principal de lipsa simptomelor. Oamenii nu banuiesc ca sunt infectati si deci nu se testeaza. In plus, costul efectuarii acestor teste la un laborator privat ajunge la 150 de lei, cost pe care mare parte din populatie nu si-l poate permite pentru niste teste de rutina.

Din luna august 2012, Love Plus a devenit partener al acestui proiect. Intelegand importanta prevenirii si a educarii populatiei pentru o viata sanatoasa, au ales sa se implice prin oferirea de prezervative si materiale informative. Firma producatoare distribuie 800 de milioane de prezervative in 54 de tari sub 38 de marci distincte, iar in Romania sunt folosite anual 8 milioane de prezervative Love Plus. Pentru asigurarea calitatii, prezervativele Love Plus sunt supuse unui proces de testare si verificare a sigurantei, in trei etape (doua desfasurate de producator si una de catre un laborator independent) si rezista fara probleme la un volum de aer echivalent a 8 mingi de fotbal. ”Prevenirea Infectiilor cu Transmitere Sexuala (ITS) ar trebui sa fie constant preocuparea persoanelor active sexual. Increderea in partener sau sentimentul ca nimic rau nu se poate intampla nu sunt, din pacate, mijloace eficiente de protectie.” spune Lia Vasilescu – brand manager la Love Plus.

Mihaela Bogdan, director de proiecte la Fundatia Baylor, intrebata despre importanta colaborarii cu Love Plus spune: ”A vorbi despre prevenire fara a avea mijloacele pentru a face prevenire este un nonsens. Colaborarea cu Love Plus ne ofera aceste mijloace (prezervativele) prin care un cuplu sau un adult responsabil se poate proteja de infectii grave cum sunt hepatitele sau HIV”.

In acest moment avem in Dobrogea, cele mai eficiente instrumente de protectie impotriva infectarii prin contact sexual cu HIV, hepatitele B si C: testarea si folosirea prezervativului .

Share

Articole similare