Al treilea an al parteneriatului Baylor – Petrom pentru comunitate

Va amintiti ca in 2011 va anuntam, ca in an de criza economica exista si companii, care printr-un efort unit, reusesc sa gaseasca mijloacele prin care sa intinda o mana de ajutor celor lipsiti de bani si informatie?

Cu o istorie de mai bine de 5 ani, proiectul prin care Baylor ofera consiliere si testare gratuita, rapida si confidentiala populatiei generale din Dobrogea pentru identificarea celor 3H, HIV, hepatita B si C, se poate lauda cu parteneriate durabile.

Compania OMV Petrom SA, cea care acum 3 ani, desi treceam o perioada economica dificila, a ales sa finanteze componenta de testare cu laboratorul mobil, continua sa fie, pentru al 3-lea an consecutiv un partener de nadejde al proiectului.

Gestul de responsabilitate sociala de care aceasta companie da dovada are pentru noi dubla semnificatie: intelegerea importantei consilierii si a testarii acestor 3 virusuri care ne dau boli fara simptome, in randul populatiei din mediul rural, dar si increderea in schimbarea pe care impreuna cu echipa de la Baylor o poate aduce in cadrul comunitatilor izolate, prin oferirea acestei unice sanse de a se informa despre bolile infectioase, de a-si cunoaste starea de sanatate si a ajuta la prevenirea transmiterii acestor infectii.

Rezultatele proiectelor finantate in anii anteriori sunt deopotriva motivante: 2.600 de persoane consiliate si testate pentru cei 3H, peste 3.500 de persoane care au primit informatii si materiale informative despre prevenirea celor 3 infectii, 49 de localitati rurale din judetul Constanta in care laboratorul mobil s-a deplasat, 6,4% dintre cei testati au primit diagnostice nefavorabile si au fost orientati catre medicii specialisti, 90% dintre cei orientati au ajuns in evidenta sistemului medical de specialitate.

Multumim OMV Petrom SA pentru continuitate si pentru efortul sustinut in speranta unei schimbari durabile.

Virusurile hepatitei B şi C dezvoltă boli fără simptome sau cu simptome foarte uşor de confundat cu alte afecţiuni astfel încât, fără o testare de rutină efectuată la timp, cei mai mulţi pacienţi află despre diagnostic când este prea târziu, de obicei când sunt diagnosticaţi direct cu cancer hepatic sau cu insuficienţă hepatică severă. Infecţia cu HIV este o altă problemă de sănătate publică de o importanţă deosebită în România, ţara cu peste 10,000 de persoane cu HIV în viaţă.

Cei care vin să se testeze în unitatea mobilă, o pot face gratuit, rapid şi confidenţial. Testarea şi consilierea durează aproximativ jumătate de oră. Pentru a face aceste teste la un laborator privat, o persoană ar trebui să scoată din buzunar 150 de lei, fără să mai socotim şi banii de transport şi fără să beneficieze de consiliere.

Share

Articole similare