Inițiativa „Mesaje pentru o viață sănătoasă” își propune să ofere sprijin esențial beneficiarilor fumători care doresc să renunțe la acest obicei dăunător. Inițiativa a fost lansată în cadrul programului de îngrijire pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu HIV în anul 2021 și reprezintă un pas semnificativ în susținerea sănătății comunității persoanelor cu HIV din Constanța.
Statistici alarmante
Evaluările interne ne-au semnalat că 47% dintre persoanele cu HIV care se adresează clinicii noastre fumează. Procentul depășește cu mult media raportată în România în rândul populației generale, care este de 30%.
Fumatul are efecte nocive asupra sănătății, iar persoanele care au și alte afecțiuni cronice, precum HIV, prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații legate de fumat.
Cum funcționează proiectul „Mesaje pentru o viață sănătoasă”
- Susținere și informare personalizată: inițiativa „Mesaje pentru o viață sănătoasă” integrează servicii psihosociale și medicale. Toți beneficiarii noștri au posibilitatea de a solicita o consultație la cabinetul de pneumologie pentru recomandări personalizate atunci când doresc să se lase de fumat.
- Susținerea schimbărilor pozitive prin intermediul canalelor online a îndepărtat una dintre barierele raportate de beneficiarii unor inițiative anterioare. Inițial, am încercat să organizăm grupuri de suport la clinică pentru cei care doreau să se lase de fumat, dar am constatat că necesitatea prezenței fizice reprezenta un obstacol major. Din acest motiv, am ales mediul online, mai exact platforma WhatsApp, ca mediu de desfășurare a inițiativei „Mesaje pentru o viață sănătoasă”.
Simplu și eficient:
Mesajele includ trei categorii principale de informații: efectele nocive ale fumatului asupra sănătății, pașii practici pentru renunțarea la fumat și sfaturi pentru a preveni recidiva. Mesajele sunt concise și utilizează un limbaj accesibil tuturor. Participanții au opțiunea de a refuza mesajele.
Suntem bucuroși să vedem că 40% dintre ei au raportat, ca rezultat intermediar, o reducere semnificativă a numărului de țigări fumate zilnic. Acest lucru este considerat un pas important spre adoptarea unui stil de viață sănătos.
Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale la Fundația Baylor Marea Neagră a declarat: „Este incredibil că în anul 2023 un comportament atât de dăunător pentru sănătate, fumatul, este în continuare nu doar atât de răspândit cât și de susținut de către toate nivelele societății. Beneficiarii noștri spun că un obstacol în calea renunțării la fumat este exact acest lucru: dacă vrei să te lași de fumat ești singur și, de multe ori, ești nevoit să îți desfășori activitatea în medii în care se fumează. Interzicerea fumatului în spațiile comune este în prezent doar ceva care există doar pe hârtie, de cele mai multe ori. Interzicerea fumatului în spațiile comune este în prezent doar ceva care există doar pe hârtie, de cele mai multe ori. Această inițiativă oferă susținere beneficiarilor care își doresc schimbarea. Le reamintim mereu că pe lângă mesaje pot oricând să primească recomandări personalizate de la pneumologul clinicii sau să solicite asistență psihologică. Sperăm că, într-un viitor cât mai apropiat, demersul nostru va fi susținut și de politici clare împotriva fumatului din partea Ministerului Sănătății.”
Rezultate promițătoare
„Mesajele pentru o viață sănătoasă” reprezintă un pas important în efortul de a reduce impactul devastator al fumatului asupra sănătății. Ne așteptăm ca inițiativa să inspire și alte organizații și instituții în lupta împotriva fumatului în România. La un an de la lansarea acesteia, înregistrăm primele rezultate: persoane care au reușit să renunțe total la fumat și să mențină această schimbare, dar și persoane care au redus semnificativ numărul de țigarete fumate zilnic.
Iată ce spun beneficiarii inițiativei „Mesaje pentru o viață sănătoasă”:
De la 30 țigarete fumate zilnic, la aniversarea a trei luni fără fumat: Lucian are 32 de ani și s-a înrolat în programul „Mesaje pentru o viață sănătoasă” în urma unui control pulmonar de rutină la cabinetul de pneumologie din cadrul Centrului de Excelență Clinică Baylor, în 2020. Atunci a aflat că poate fi ajutat. În 2021 a început consilierea și a reușit să reducă treptat, săptămânal, numărul de țigări. De la prima discuție, pacientul a afirmat că își dorește să renunțe la fumat și s-a implicat în proces. Schimbarea mediului a avut o contribuție esențială în ceea ce privește obținerea și menținerea schimbării: înțelegând care sunt riscurile pentru membrii nefumători ai familiei sale, a renunțat să mai fumeze în casă. Cele mai multe tentații au rămas cele de la locul de muncă. În noiembrie 2022 a renunțat total la fumat, recunoscând că discuția cu psihologul și mesajele trimise regulat de acesta au jucat un rol foarte important. Iată ce spunea în noiembrie 2022: „Bună, am aproape 2 săptămâni de când nu mai fumez! M-au ajutat mesajele”, Mai târziu, în cadrul unei alte sesiuni de consiliere, Lucian a mărturisit că „Eram hotărât să mă las de fumat pentru că țigările mă costau mai mult decât mâncarea. Trebuia să fac ceva, iar programul a venit la fix. Mesajele au fost un sprijin important, îmi reaminteau continuu ce trebuie să fac, cu blândețe, fără judecată. Nu mă făceau să mă simt vinovat, ci mă îndemnau să fac ceea ce trebuie.” Lucian continuă să nu fumeze și ține legătura cu medicul pneumolog și cu psihologul.
Nicolae are 30 de ani și fuma 20 de țigarete pe zi la data intrării în program. Și el a intrat în programul „Mesaje pentru o viață sănătoasă” în urma unui screening efectuat în 2020-2021, de departamentul medical al fundației. De la primele discuții, la începutul anului 2022, pacientul se recunoaște a fi fumător și se teme că fumatul îi va afecta starea de sănătate. Declară că își dorește foarte mult să renunțe la fumat, însă caută o motivație puternică. Pe parcursul anului 2022, pacientul a reușit să reducă numărul de țigări fumate zilnic, însă nu semnificativ. În ianuarie reușește să reducă numărul de țigarete fumate la 8-12 iar de Revelion hotărăște ca în 2023 să renunțe total la fumat. Are ca obiectiv îmbunătățirea stării de sănătate a plămânilor. În urma discuțiilor din cadrul ședințelor de consiliere, a hotărât să nu mai fumeze în locuință și a descoperit că are alături de el două persoane apropiate care îl sprijină în demersul său. La începutul semestrului doi, Nicolae își informează psihologul că a reușit să reducă numărul de țigări fumate la trei, vorbește deschis despre provocările zilnice, reacțiile colegilor, schimbările în alimentație. Resimte foarte bine efectele benefice ale renunțării la fumat: respiră mai bine și nu mai sforăie noaptea. „Sunt foarte mândru de reușita mea și îmi doresc foarte tare să continui!” Psihologul său are încredere că Nicolae poate să renunțe complet la fumat în 2023.
Informații suplimentare
Pentru mai multe informații despre inițiativa „Mesaje pentru o viață sănătoasă” sau pentru a lua legătura cu reprezentanții noștri, vă rugăm să luați legătura cu echipa de îngrijiri medicale și psihosociale.
Inițiativa Fundației Baylor Marea Neagră „Mesaje pentru o viață sănătoasă” vine în sprijinul comunității și se alătură altor programe existente în domeniu, cum ar fi „Programul național Stop Fumat” care, în prezent, mai oferă la nivel național doar servicii de teleconsiliere legate de fumat la numărul 08008STOPFUMAT (0800878673) sau pe https://stopfumat.eu/.