Un bilanț al activității derulate în sprijinul comuniătii din Constanța și Tulcea efectuat de membrii Fundației Baylor, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA a dus la concluzia că eforturile depuse în cei peste șase ani de derulare a programului de testare gratuită pentru HIV au fost răsplătite. Astfel, mai mult de o treime din numărul total de cazuri noi depistate în Dobrogea în primele nouă luni ale acestui an au fost descoperite în urma testării într-unul dintre cabinetele Baylor sau în laboratorul mobil. Concret, până la 30 septembrie în județul Constanța au fost identificate 30 de persoane infectate cu HIV, dintre care 11 de către specialiștii fundației, în timp ce la Tulcea din cele patru cazuri noi unul a fost identificat în cabinetul de testare Baylor. Două treimi dintre persoanele care au aflat ca sunt seropozitive la Baylor sunt bărbați, lucru asemănător cu datele naționale care indică faptul că numărul barbaților diagnosticați în acest an este semnificativ mai mare decât cel al femeilor. Media de vârstă a cazurilor diagnosticate prin programul gratuit al fundaţiei este 24,8 ani, metoda de transmitere cea mai probabilă fiind cea sexuală. De altfel, cel mai frecvent factor de risc pentru transmiterea pe cale sexuală, rămâne în continuare lipsa folosirii prezervativului.
” Programul Baylor nu obligă pe nimeni să se testeze, este pur şi simplu o oportunitate de care oamenii, în mod voluntar şi conştient, pot profita pentru a-şi cunoaşte starea de sănătate”, declară Ana – Maria Schweitzer, directorul executiv al fundației. Trebuie spus că depistarea cât mai precoce a infecției este benefică deoarece pacientul poate urma cât mai repede tratamentul și se reduce riscul transmiterii infecției mai departe. Procentul de persoane depistate cu HIV la centru a crescut treptat, de la an la an, pe măsură ce populația a aflat de existența programului de testare gratuită. “Faptul că persoanele din comunitatea noastră sunt capabile să se auto-analizeze şi să îşi pună problema importantei testării HIV, este pentru noi, ca organizaţie, o mare satisfacţie. Fiecare caz depistat la timp şi conectat cu sistemul medical şi cu tratamentul înseamnă, de fapt, cel puţin o viaţă salvată”.
În prezent, în județul Constanța sunt în evidența aproximativ 980 de persoane infectate, aproximativ 80% dintre acestea beneficiind de serviciile oferite de Centrul de Excelenta Clinică HIV. În afară de succesul programului de testare, în cei peste 10 ani de funcționare ai Fundației Baylor la Constanța una dintre cele mai mari realizări o constituie scăderea la sub 2% a numărului de copii infectați născuți din mame seropozitive.