Pacienții nou diagnosticați cu HIV, cei mai receptivi la tratamentul preventiv antituberculos

Încă de la înființarea Fundației, echipa Baylor a avut o preocupare constantă și pentru coinfecțiile care pot afecta starea de sănătate a pacienților seropozitivi. Dintre acestea, infecția cu bacilul Koch (cel care determină tuberculoza (TB) este una dintre cele mai agresive, care necesită atenție medicală imediată.

Coinfecția HIV/TB este cea mai des întâlnită problemă de sănătate în rândul persoanelor seropozitive și experiența în derularea programelor medicale ale Fundației Baylor Marea Neagră confirmă acest lucru. Din acest motiv există și recomandarea de testare HIV a tuturor cazurilor nou diagnosticate cu tuberculoză pulmonară.

Directorul medical al Fundației Baylor, dr. Emanoil Vasiliu spune că, potrivit statisticilor Centrului de Excelență, în anii 2010 și 2011 aproximativ 50% dintre cazurile noi de tuberculoză diagnosticate în rândul persoanelor seropozitive erau și cazuri noi de HIV: în anul 2010, din totalul de 37 de cazuri cu HIV/TB, 14 erau cazuri noi cu HIV (47%), iar în 2011, din 30 de cazuri de coinfecție, 14 erau cazuri noi cu HIV (47%).

Această situație a determinat echipa Baylor să își dezvolte activitatea în două direcții:

  • creșterea numărului testărilor HIV efectuate;
  • dezvoltarea de programe complete pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin tuberculoză a populației cu HIV.

Programul dezvoltat din 2014 de Fundația Baylor pentru prevenirea apariției infecției bacteriene cu TB în rândul persoanelor seropozitive este „TB Guard – Profilaxia tuberculozei și a tuberculozei multi-drog rezistente (MDR-TB) în rândul persoanelor care trăiesc cu infecția cu HIV”, program realizat cu susținerea financiară a companiei Janssen România.

Pe durata acestui an, echipa de proiect și-a propus dezvoltarea unei componente standardizate de profilaxie TB care să aibă în vedere, în special, grupurile de persoane infectate cu HIV considerate ca având cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de tuberculoză:

  • pacientii cu CD4
  • copiii născuti din părinți infectați cu HIV care au între 6 luni si 3 ani și nu pot fi vaccinați împotriva tuberculozei;
  • femeile gravide care trăiesc cu HIV, începând cu ultimul trimestru de sarcină;
  • cazuri de HIV nou diagnosticate care au un sistem imunitar compromis, lucru arătat de rezultatul de la CD4.

Programul își propune atât să asigure pacienților cu HIV accesul la tratament profilactic cât mai rapid, cât și să susțină administrarea corectă a acestuia prin servicii de consiliere și de măsurare a aderenței.

După primele nouă luni de la demararea proiectului s-a atins o rată de peste 70% dintre pacienții care aparțin grupurilor de risc, cărora să le-a fost administrat tratament profilactic pentru TB, iar la aproape 73% dintre pacienții care apartin aceleiași categorii le-a fost oferită consiliere cu privire la importanța tratamentului profilactic pentru TB în rândul persoanelor seropozitive.

Potrivit asistentului medical, Angela Butuc, cele mai receptive persoane la efectuarea tratamentului preventiv pentru TB au fost cele nou diagnosticate cu HIV. Acest efect se petrece din cauză că aceste persoane sunt îngrijorate de noul diagnostic și sunt mai dispuse să depună eforturi pentru ca starea lor de sănătate să nu fie și mai afectată. Un exemplu ar fi un cuplu în care soția era însărcinață, ambii soți fiind nou diagnosticați cu HIV. Aceștia au acceptat să ia tratamentul preventiv pentru a evita și o infecție cu TB, iar ulterior când copilul lor va împlini 6 luni urmează să primească și el profilaxie anti TB.

“Abordarea noastră bazată pe colaborare privind programele și serviciile de suport ajută pacienții să aibă acces la soluția potrivită. Încercăm mereu să vedem lucrurile diferit și din toate unghiurile posibile, folosind abordări și modele inovatoare. Acest parteneriat atestă angajamentul companiei Janssen de a îmbunătăți viața pacienților din România, afectați de una dintre cele mai grave boli la nivel global” a declarat Jacopo Murzi, Managing Director al companiei Janssen România.

Despre Janssen România

Scopul companiei Janssen este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase şi vaccinuri, oncologie, imunologie, neuroştiinţe, boli cardiovasculare şi metabolice. Motivaţi fiind de angajamentul nostru faţă de pacienţi, dezvoltăm produse inovatoare, servicii şi soluţii în domeniul sănătăţii pentru a ajuta persoanele din întreaga lume.

Despre Fundaţia Baylor România

Baylor este o organizaţie umanitară ce lucrează pentru a crea o comunitate fără discriminare, capabilă să oprească transmiterea unor infecţii grave, cum ar fi HIV și hepatita. Baylor România face parte din Reţeaua Internaţională a Centrelor de Excelenţă Baylor International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI). În aceste centre au fost îngrijiţi până în prezent peste 200 de mii de copii infectaţi/afectaţi HIV și familiile acestora. Cu sediul central în Houston, Texas, BIPAI coordonează o reţea de centre de excelenţă, clinici și programe din Houston, România și 11 ţări africane.

Share

Articole similare