Oferim un model sustenabil de îngrijire a copiilor orfani refugiați din Ucraina, aflați în grija Fundației Happy Kids din Polonia
În urma invaziei rusești neprovocate, Fundația Happy Kids a lansat inițiativa eroică de a aduce în siguranță în Polonia 1500 de copii orfani ucraineni, însoțiți de personalul de îngrijire. Aceștia se aflau în localitățile afectate direct de conflictul militar sau în vecinătatea liniei frontului. Happy Kids a continuat să finanțeze și să administreze cazarea, serviciile medicale, psihosociale, accesul la educație și să ofere activități extrașcolare pentru aceștia.
Reprezentanții Fundației Happy Kids s-au aflat într-o vizită de documentare de două zile la Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră. De data aceasta, scopul fa fost acela de a identifica soluții și modele viabile de îngrijire pentru copiii plasați în grija lor Polonia. Pe parcursul vizitei, oaspeților le-au fost prezentate în detaliu aspecte cheie legate de structura și managementul organizației, proceduri și procese.
Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, a declarat:
„Unul dintre obiectivele Fundației Baylor Marea Neagră de la înființarea sa a fost acela de a construi modele replicabile de îngrijire medicală și psihosocială de calitate.
De aici pornește și disponibilitatea echipei de a oferi altor organizații interesate informații complete despre proiectele și activitățile noastre. Reprezentanții Fundației Happy Kids din Polonia au revenit în România pentru a înțelege mai bine cum funcționează modelul de îngrijire pentru copii și tineri adulți dezvoltat de echipa noastră. Ne bucurăm că oaspeții noștri consideră că acesta model este potrivit pentru a fi preluat și implementat în Polonia și Ucraina, la o scară mai largă.”
Sistemul de îngrijire pe care Happy Kids intenționează să îl îmbunătățească în Polonia și să îl implementeze în Ucraina va oferi copilului stabilitate pe termen lung, pornind de la cooperarea strânsă cu familia biologică și terminând cu tranziția către vârsta adultă.
Menținerea unui nivel înalt de control asupra infrastructurii, și anume a caselor de tip familial, precum și selectarea și formarea candidaților pentru a deveni familii adoptive vor contribui semnificativ la asigurarea echilibrului emoțional și bunăstării copilului.
Agnieszka Smarzynska, director operațional al Fundației Happy Kids Polonia-Ucraina a declarat:
„Modelul de îngrijire pe care l-am văzut aici ne-a oferit un model pentru proiectul nostru destinat unui centru pentru tinerii adulți cu dizabilități din casele noastre de plasament de tip familial. Am văzut cum copiii cu diferite dizabilități pot fi ajutați să dobândească abilitățile necesare pentru a avea o viață independentă.
Pornind de la experiența voastră, înarmați cu informațiile pe care ni le-ați furnizat în aceste zile, credem că întregul proces poate fi implementat cu ușurință, deoarece nu va trebui să proiectăm ceva complet nou. Discuțiile din aceste zile ne-au permis să înțelegem că dezvoltarea abilităților de viață independentă ale tinerilor rezidenți aduce avantaje majore atât din punct de vedere al bunăstării beneficiarilor, cât și din punct de vedere al optimizării resurselor umane.
Am avut privilegiul de a întâlni tineri cu dizabilități care trăiesc o viață fericită, mulțumiți și mândri de ceea ce pot face singuri.„