La Fundația Baylor Marea Neagră ne preocupă atât felul în care beneficiarii reușesc să își țină sub control infecția cronică cu HIV, cu virus hepatitic B, C, D cu care au fost diagnosticați, dar și felul în care pot să prevină alte afecțiuni. Avem grijă ca pacienții noștri să afle cum pot să își îmbunătățească în general calitatea vieții, dar și cum să reducă riscurile legate de sănătate.
Am dezvoltat programe de consiliere și evaluare a riscurilor pentru prediabet, respectiv diabetul de tip 2, pentru reducerea riscului apariției unor infecții oportuniste (TBC, HPV, gripă, COVID-19) și vom continua să răspundem cu programe specifice nevoilor pacienților, fie că vorbim despre înaintarea în vârstă sau soluții pentru controlul riscului unor infecții oportuniste. Mulți dintre pacienții care trăiesc cu infecții cronice sunt mai predispuși la afecțiuni pulmonare în forme grave. Unii dintre aceștia au suferit de tuberculoză sau au fost diagnosticați cu boală pulmonară cronică obstructivă.
În această arie de preocupări se înscrie și proiectul pe care îl lansăm acum, „Informare și consiliere pentru pacienții cu boli cronice privind prevenirea afecțiunilor pulmonare”. Acesta urmărește să crească gradul de conștientizare a importanței prevenirii pneumoniei în rândul pacienților cronici, beneficiari ai serviciilor pe care Fundația Baylor le oferă la Centrul de Excelență Clinică din Constanța.
„Este vorba de 1500 de pacienți cu imunodepresii, persoane cu HIV și hepatite virale, pentru care inițiem un proiect educativ la care echipa noastră se gândește de mai multă vreme. Beneficiarii noștri vor putea înțelege cum se pot proteja de pneumonia pneumoccocică și cum ar putea să o prevină. Avem deja experiența acumulată din timpul pandemiei COVID-19 și știm că dacă oamenii primesc informații corecte și explicate cât mai clar, vor ști să ia decizii care să le protejeze sănătatea.” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.
„În final, dorim ca pacienții să știe că există pneumonia pneumoccocică și să știe că pot discuta cu medicii care îi îngrijesc despre oportunitatea vaccinării și despre reducerea riscurilor respiratorii,” – a încheiat Ana-Maria Schweitzer.
Pneumonia este o boală contagioasă. Bacteriile pneumococice care provoacă pneumonia se transmit prin contact direct cu secrețiile respiratorii (saliva sau mucus).
Pot face forme grave de pneumonie persoanele cu imunitate scăzută (cele care trăiesc cu HIV/SIDA, hepatite B, C, leucemie, limfom malign, diabet zaharat), boli de inimă, cele imobilizate la pat, cu vârste peste 65 de ani, cu un stil de viață nesănătos (fumători, alcoolici, consumatori de droguri).
Proiectul propus de Fundația Baylor Marea Neagră a obținut susținerea Pfizer, acesta oferind un program adaptat pacienților cu boală cronică. Este esențial ca eforturile care se fac pentru prevenirea afecțiunilor pulmonare prin imunizare să aibă în vedere grupurile la risc, așa cum sunt cele ale persoanelor cu infecții cronice.
Un plus al acestui proiect este reprezentat de elementul de sustenabilitate: conținuturile pe care echipa Fundației Baylor le va elabora – filmele educative, chestionarul pentru evaluarea riscurilor, sesiunile de consiliere cu conținut standardizat, vor putea fi folosite după încheierea proiectului la scară largă, contribuind la creșterea interesului pentru servicii de prevenire a afecțiunilor pulmonare prin imunizare.