Reprezentantii Fundației Happy Kids din Polonia au efectuat o vizită de 2 zile la Fundația Baylor Marea Neagră. Karol Kras, unul dintre oaspeți, a declarat: „Suntem aici pentru a înțelege modul în care Fundația Baylor Marea Neagră și Texas Children’s Global Network sprijină organizațiile locale care răspund nevoilor medicale locale ale copiilor. Dorim să aflăm și să învățăm cele mai bune practici, înțelegând care sunt provocările cu care se confruntă alte organizații. Ulterior, voi transmite aceste cunoștințe colegilor mei din organizația Happy Kids din Polonia, unde ne ocupăm de îngrijirea copiilor ucraineni și polonezi în cadrul sistemului de plasament familial.
Ca urmare a declanșării războiului care macină Ucraina, este o mare nevoie de informații: în prezent, Happy Kids oferă îngrijire pentru 1.500 de copii ucraineni și aproximativ 100 de orfani polonezi în plasament familial. Procesul de evaluare a numărului mare de copii aflați în îngrijire este o provocare: trebuie să înțelegem care sunt nevoile lor medicale, sociologice și psihologice. Sperăm ca, împreună cu Guvernul Ucrainean, să putem dezvolta un sistem de unități familiale în locul unor instituții de mari dimensiuni, așa cum au cunoscut Polonia și România în urmă cu câteva decenii.”
Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră a declarat: „Vizita delegației Fundației Happy Kids a fost o provocare pentru noi. Ne-am străduit să împărtășim cunoștințe, instrumente și experiențe care ar putea fi transferabile în acest nou context, în lucrul cu copiii orfani din Ucraina. Energia și pasiunea pe care le pune Fundația Happy Kids în ajutarea acestor copii, ne amintește de felul în care s-a mobilizat societatea civilă din România, cu ajutorul organizațiilor internaționale, în crearea unui răspuns urgent la problematica SIDA pediatrică. Încercările sunt similare, soluții există și suntem siguri că echipa din Polonia va construi servicii durabile și care vor schimba vieți.”
La Fundația Baylor Marea Neagră, oaspeții au avut prilejul să afle detalii despre modul în care Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră a dezvoltat programul de îngrijire pe termen lung în cadrul celui mai mare centru din Europa specializat în îngrijirea copiilor care trăiau cu HIV, dar și modul în care organizația gazdă a realizat tranziția de la un centru la asistență medicală pentru persoane de toate vârstele infectate cu HIV din România.
Oaspeții au fost întâmpinați în prima zi a vizitei de către medicul infecționist Rodica Mătușa, pionier al îngrijirii copiilor infectați cu HIV și abandonați în instituții ale statului în ultimele două decenii ale secolului trecut. Ea le-a vorbit oaspeților despre modul în care s-a realizat integrarea socială și scolară a copiilor, despre obstacolele întâmpinate și soluțiile găsite în acei ani. Dr. Rodica Mătușa este în prezent consultant medical la Fundația Baylor Marea Neagră.